KBO-PCOB in actie voor pensioenen

De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 16 oktober over pensioenen. In aanloop naar dit debat vroeg KBO-PCOB opnieuw aandacht voor de dreigende kortingen.

Zoals het er nu naar uitziet, worden in 2020 acht miljoen pensioenuitkeringen gekort. Een ronduit beroerde ontwikkeling, die bovendien ook nog eens onnodig is. Pensioenfondsen noteren namelijk al jarenlang goede rendementen en hebben hun vermogens fors zien toenemen. Toch mogen zij daarvan niets uitkeren. Dat komt door de zeer lage, risicovrije rekenrente. Deze zorgt ervoor dat pensioenfondsen zich armer moeten rekenen dan zij in werkelijkheid zijn.

De gevolgen daarvan zijn groot. De waarde van het pensioen van menig gepensioneerde is in de afgelopen tien jaar met 15 tot 20 procent achteruitgegaan. De lage rekenrente heeft overigens ook een negatieve invloed op de pensioenen van werkenden.

Pensioenactie

KBO-PCOB vraagt daarom opnieuw, net als onder meer pensioenfonds ABP eerder al deed, de rekenrente aan te passen. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Wij willen een prudente rente, waarin pensioenfondsen ook een deel van de verwachte rendementen mee mogen nemen.”

Ook is door verschillende (senioren)partijen, waaronder KBO-PCOB, gezamenlijk een actie voor de pensioenen gestart. Manon Vanderkaa: “Wij roepen jong en oud op om mee te doen.”

> Lees hoe u de actie kunt steunen
> Lees de inbreng van KBO-PCOB voor het debat
> Lees het artikel Rekenrente treft niet alleen gepensioneerden