KBO-PCOB in actie voor pensioenen

De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 16 oktober over pensioenen. In aanloop naar dit debat vroeg KBO-PCOB opnieuw aandacht voor de dreigende kortingen.

Zoals het er nu naar uitziet, worden in 2020 acht miljoen pensioenuitkeringen gekort. Een ronduit beroerde ontwikkeling, die bovendien ook nog eens onnodig is. Pensioenfondsen noteren namelijk al jarenlang goede rendementen en hebben hun vermogens fors zien toenemen. Toch mogen zij daarvan niets uitkeren. Dat komt door de zeer lage, risicovrije rekenrente. Deze zorgt ervoor dat pensioenfondsen zich armer moeten rekenen dan zij in werkelijkheid zijn.

De gevolgen daarvan zijn groot. De waarde van het pensioen van menig gepensioneerde is in de afgelopen tien jaar met 15 tot 20 procent achteruitgegaan. De lage rekenrente heeft overigens ook een negatieve invloed op de pensioenen van werkenden.

Pensioenactie

KBO-PCOB vraagt daarom opnieuw, net als onder meer pensioenfonds ABP eerder al deed, de rekenrente aan te passen. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Wij willen een prudente rente, waarin pensioenfondsen ook een deel van de verwachte rendementen mee mogen nemen.”

Ook is door verschillende (senioren)partijen, waaronder KBO-PCOB, gezamenlijk een actie voor de pensioenen gestart. Manon Vanderkaa: “Wij roepen jong en oud op om mee te doen.”

Kom in actie voor uw pensioen

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!