KBO-PCOB én senioren in gesprek met Tweede Kamer over armoede

Veel ouderen dragen hun lot in stilte en zwijgen over geldproblemen. Terwijl die heel fors kunnen zijn. KBO-PCOB sprak met de Tweede Kamer over het onderwerp Arme Ouderen. Vooral de persoonlijke verhalen maakten indruk. Oplossingen zijn hard nodig! KBO-PCOB heeft vijf voorstellen.

‘Hebt u moeite met rondkomen? Meld het ons.’ Dat hebben we geweten, die oproep destijds in ons ledenmagazine. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “We kregen postzakken vol reacties binnen. Met schrijnende verhalen over ouderen die niet meer naar een verjaardag kunnen gaan, omdat ze geen cadeautjes kunnen betalen voor hun kleinkinderen. Senioren die niet meer naar de huisarts gaan, omdat ze toch de eigen bijdragen niet kunnen betalen bij doorverwijzing naar een specialist. Senioren die terugblikken op hun leven en bitter concluderen dat ze er geen brood meer in zien na een scheiding, ernstige ziekte of faillissement. Het waren ooit trotse winkeliers of missionair-werkers en nu weten ze niet meer of ze de volgende maand kunnen halen. Op een dieet van een beschuitje per dag. Om 19.00 uur onder de wol omdat ze het zo koud hebben en de verwarming niet kunnen aanzetten vanwege de hoge energiekosten. Met veel schaamte naar vrienden en familie. Ze verschuilen zich liever, of hebben stilletjes een doodswens, dan dat ze uitkomen voor hun problemen.”

Meldpunt en onderzoek bevestigt beeld

De verhalen van senioren staan niet op zichzelf. Ook vanuit het Meldpunt Energielasten Senioren komt het beeld naar voren en eveneens vanuit ons Meldpunt Ouderenwerkloosheid. Ook vanuit onze jaarlijkse KBO-PCOB koopkrachtonderzoeken: macro-economisch gezien en gemiddeld mag het met senioren in Nederland goed gaan, maar met individuele senioren gaat het buitengewoon slecht (met de kenmerken die al veel genoemd zijn: AOW-gat, in het buitenland gewoond en gewerkt, ziek en arbeidsongeschikt geworden, gescheiden, hoge zorgkosten, hoge huurlasten). Het is goed dat de Tweede Kamer aandacht heeft voor de arme ouderen. KBO-PCOB ging maandag 3 juni met de Kamer in gesprek, met aanwezigheid van Kamerleden van 50PLUS, CDA, SP, VVD en D66.

KBO-PCOB heeft vijf voorstellen om de last enigszins te verlichten:

  1. Zet alles op alles om oudere werklozen aan een baan te helpen.
  2. Handhaaf de leeftijdsgrens van 60 jaar voor IOW.
  3. Maak extra middelen vrij voor armoedebestrijding op lokaal niveau en zet deze ook in voor de ondersteuning van 55-plussers.
  4. Blijf werken aan het terugdringen van de stapeling van zorgkosten.
  5. Zorg ervoor dat alle mensen gebruik maken van de toeslagen waarop zij recht hebben.

Grote verschillen

Bovenal was de oproep van KBO-PCOB aan de politiek: wees en blijf sensitief in dit vraagstuk. Denk niet in gouden generaties, maar besef dat er grote verschillen zijn. En helaas, in ons Nederland dus ook arme ouderen. De getuigenissen van de vijf ervaringsdeskundigen en van andere deelnemers aan het rondetafelgesprek sloten hier naadloos op aan.

> Lees het verslag van 50PLUS, initiatiefnemer van het gesprek

> Lees alle position papers voor het gesprek (UWV, Nibud, gemeente Amsterdam, CBS, NOOM, FNV)

> Lees hieronder ook de inbreng (position paper) van KBO-PCOB voor het rondetafelgesprek Arme Ouderen:

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!