KBO-PCOB denkt met staatssecretaris mee over vaccineren

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft onlangs de aftrap gegeven voor de zogenoemde Vaccinatiealliantie. KBO-PCOB is van harte lid van deze alliantie. Wij willen vooral meer aandacht voor de griepprik voor senioren én professionals in de zorg. Alhoewel binnen de alliantie nu nog de focus vooral op jongeren is gericht, praat KBO-PCOB op korte termijn met het ministerie om juist ook meer aandacht te besteden aan senioren.

Huisarts en griepexpert Ted van Essen gaf al eerder in de Tweede Kamer aan dat door de dalende vaccinatiegraad tegen griep het nu echt kwart over twaalf is. Voor risicogroepen is de vaccinatiegraad tegen influenza de afgelopen jaren dramatisch gedaald van 77 naar 50 procent. Effectieve, eigentijdse promotie van de griepprik, een doortastender innovatiegericht beleid en scherpere advisering van de Gezondheidsraad. Dát moet ervoor zorgen dat meer ouderen zelf, maar ook zorgpersoneel, zich daadwerkelijk laten vaccineren.

Vaccinatie tegen pneumokokken

Eerder heeft staatssecretaris Blokhuis laten weten van plan te zijn het advies van de Gezondheidsraad over de pneumokokkenvaccinatie van 60 tot 75-jarigen over te nemen, mits dit uitvoerbaar en betaalbaar is. Pneumokokken zijn de voornaamste veroorzakers van longontsteking.

De Tweede Kamer vroeg al eerder aan de regering om vaart te zetten achter deze plannen. Nu lijkt pas in het derde kwartaal van 2019 verder uitsluitsel te komen. Terwijl volgens de Gezondheidsraad jaarlijks vele duizenden ouderen met een longontsteking in het ziekenhuis terechtkomen. Gemiddeld overlijdt 15 procent van deze patiënten. De staatssecretaris moet nu de regie pakken om de introductie van de pneumokokkenvaccinatie snel te realiseren en huisartsen hierin meenemen.

Vaccinatiealliantie breed opgezet

KBO-PCOB wil bovenstaande punten agenderen in de Vaccinatiealliantie. In deze alliantie werken jeugdartsen, verpleegkundigen, huisartsen, doktersassistenten, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers samen om het belang van vaccineren voor de gezondheid van kinderen en volwassenen te benadrukken.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!