KBO-PCOB blij met campagne Samen Veilig Onderweg

ProRail is gestart met een campagne om het reizen met de trein veiliger te maken. In de campagne ‘Samen Veilig Onderweg’ richt ProRail zich op met name senioren.

KBO-PCOB heeft eind vorig jaar gesproken met ProRail over eventuele gevaren die met name kwetsbare senioren lopen in en rond de trein. ProRail heeft ook nog extra onderzoek laten doen en daaruit kwamen soortgelijke punten. Senioren hebben een vergroot risico bij het in- en uitstappen, tijdens drukte op de stations, de perrons en bij overwegen. En dan gaat het niet om roekeloosheid, maar vaak om onbewust gedrag. “Een goede zaak dat ProRail dit gaat aanpakken”, vindt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. “Door het reizen met de trein veiliger te maken kunnen senioren er ook langer gebruik van maken.”

ProRail neemt al verschillende maatregelen, zoals gelijkvloers in- en uitstappen van de trein, duidelijke markeringen van de perrons en roltrappen die aan te passen zijn aan de snelheid of pas starten bij het opstappen ervan. Oudere reizigers krijgen tijdens de campagne tips wat zij zelf kunnen doen om het reizen veiliger te maken. De tips zijn eenvoudig en makkelijk uitvoerbaar. Zo staat in één van de tips: ‘Ben je niet zo mobiel? Vraag iemand om een handje te helpen’. Vanderkaa: “Het is natuurlijk prachtig als medereizigers een handje helpen. Hen vragen wij, net als aan  ProRail en NS, om naar anderen om te zien.”

Klik hier voor concrete tips. Op de website van Prorail treft u meer info over de campagne.