KBO-PCOB blij dat kabinet vertrouwt op oordeel van artsen over code zwart

KBO-PCOB is blij dat minister Van Ark alsnog vertrouwt op het zorgvuldig afgewogen draaiboek van artsen voor het onverhoopte scenario dat er een tekort aan IC-plaatsen ontstaat.

Het kabinet veranderde gisteren van standpunt over de zogeheten ‘code zwart’. Uit een brief van minister Van Ark aan de Tweede Kamer over het draaiboek ‘Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie’, bleek dat de minister onder druk van de Tweede Kamer afziet van wetgeving die zou verbieden dat zorgaanbieders en zorgverleners voor opname op de intensive care in het uiterste geval zouden mogen selecteren op basis van leeftijdscohorten.

Leden van KBO-PCOB en andere seniorenorganisaties hebben bij de voorbereiding van het draaiboek te kennen gegeven dat leeftijd als allerlaatste criterium niet onbespreekbaar is als er geen andere oplossingen meer mogelijk zijn bij een tekort aan IC-plaatsen. KBO-PCOB is daarom gerustgesteld dat minister Van Ark het draaiboek, dat met grote zorgvuldigheid door artsen en ethici van de artsenfederatie KNMG en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) is samengesteld, nu toch overneemt. Het alternatief, loten voor een plek op de IC, is voor ons geen optie.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!