Kan ik alweer reizen?

Nederland gaat weer open en het reizen naar andere landen start voorzichtig. Maar wat betekent dat voor u. Een paar vragen op een rij:

Naar welke landen mag je reizen?

Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check voor vertrek deze website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Zo weet u wat de stand van zaken in het betreffende land.  Dit zijn de kleurcodes die u mogelijk treft:

  • Groen: er mag gereisd worden. Er geldt geen quarantaine- of testplicht bij thuiskomst.
  • Geel: er zijn risico’s, dus let op. Er mag wel gereisd worden, er geldt geen quarantaine- of testplicht bij thuiskomst.
  • Oranje: ernstige risico’s. Reis alleen als dat noodzakelijk is. Wanneer u terug naar Nederland reist, moet je je nog vóór de grens laten testen. Dit geldt voor 13 jaar en ouder. Bij een negatieve uitslag mag u het land in. Het dringende advies is om na thuiskomst in quarantaine te gaan, óók wanneer u gevaccineerd bent.
  • Rood: zeer ernstige risico’s, niet per se gekoppeld aan corona – code rood wordt ook uitgegeven voor oorlogsgebieden of plekken waar natuurrampen plaatsvinden. Het advies is om er niet naartoe te reizen. Gaat u toch? Wanneer u terug naar Nederland reist, moet u zich eerst laten testen op corona. Dit geldt voor 13 jaar en ouder. Alleen bij een negatieve uitslag mag u terug het land in en bij thuiskomst moet u verplicht in quarantaine.

Wat moet ik laten zien?

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het mensen straks makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Een coronabewijs om te reizen binnen de EU kan zijn:

  • een negatieve testuitslag;
  • een vaccinatiebewijs nodig; of
  • een bewijs dat u bent hersteld van corona.

Welke vakantielanden zijn open?

Vanaf 1 juli 2021 is het DCC beschikbaar via de CoronaCheck-app. Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen ze accepteren bij binnenkomst in het land. En onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen een land accepteert en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de landen zelf. U vindt deze informatie op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Moet het per app?

Vanaf het begin is minister De Jonge helder geweest: er moet een papieren alternatief komen voor de app. Wij gaan er vanuit dat in de komende weken meer duidelijkheid komt hierover. KBO-PCOB houdt dat in de gaten en zal indien nodig aan de bel trekken.

 

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!