Interview Hugo de Jonge over eenzaamheid in het Magazine van KBO-PCOB

‘Een samenleving waarin  de helft van de ouderen eenzaam is, dat willen we toch niet?’, stelt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het Magazine van KBO-PCOB van september.

In het kader van voorkoming van eenzaamheid maakt hij zich ook grote zorgen over het toekomstige gebrek aan mantelzorgers: “Het aantal potentiële mantelzorgers voor 75-plussers neemt enorm af. Dat is onhoudbaar”, zegt de minister. Door minder mantelzorgers is er een groter risico op eenzaamheid. Seniorenorganisatie KBO-PCOB deelt deze zorgen en zet sterk in op aandacht voor initiatieven rond vermindering van eenzaamheid en wil daarbij vooral laten zien wat er allemaal al voor positiefs op dit vlak gebeurt. Eenzaamheid is geen eenvoudig op te lossen probleem. Landelijk zijn er nu zo’n 600.000 75-plussers die aangeven zich regelmatig eenzaam te voelen. Minister De Jonge zegt in het Magazine van KBO-PCOB: “Een samenleving waarin meer dan de helft van de ouderen eenzaam is, dat willen we toch niet?” Vanuit zijn huidige werk als minister en daarvoor als wethouder van Rotterdam maakt hij zich al langer hard voor de vermindering van eenzaamheid.

Maatschappelijke kracht

De Jonge ziet dat de huidige ouderen veel vitaler zijn dan 25 jaar geleden. Juist deze kracht moet benut worden. KBO-PCOB herkent zich hier helemaal in. Veel van deze maatschappelijke kracht ziet KBO-PCOB terug in haar vereniging. Er zijn tal van initiatieven binnen de 800 plaatselijke afdelingen rondom verbinding en ontmoeting. De diverse initiatieven van KBO-PCOB laten zien dat er gelukkig al veel gebeurt op het gebied van vermindering van eenzaamheid. In het Magazine van KBO-PCOB zijn een tiental mooie initiatieven beschreven. Alle initiatieven, hoe verschillend ook, dragen bij aan het bevorderen en stimuleren van onderling contact. Een wandelvoetballer vertelt enthousiast: “Ik leef helemaal op! Ik ben onder de mensen en hoor ergens bij.”

KBO-PCOB wil met het uitdragen van inspirerende voorbeelden en haar invloed in Den Haag blijvende aandacht vragen voor eenzaamheid en meedenken in oplossingen.

> Meer over deze initiatieven in ons dossier Eenzaamheid

> Lees het interview met minister Hugo de Jonge