In gesprek over vaccinatie voor volwassenen

Op 5 september organiseerde KBO-PCOB in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een bijeenkomst om te spreken over vaccinaties voor volwassenen. Tijdens deze bijeenkomst lag de focus op de vaccinaties voor griep (influenza), pneumokokken en gordelroos.

Diverse partijen waren uitgenodigd, zowel vertegenwoordigers van zorgprofessionals als patiënt- en seniorenorganisaties. Zij deelden tijdens de bijeenkomst  feiten en ervaringen rond vaccinaties voor volwassenen met elkaar.

Aan de hand van een presentatie van het RIVM werd de huidige stand van zaken van vaccineren toegelicht. GGD Gelderland-Zuid gaf een toelichting op het succes van reizigersvaccinaties. Daarna reageerde Ted van Essen (Nederlandse Influenza Stichting) op beide presentaties. Na de presentaties werd er een open gesprek gevoerd met de aanwezige partijen over hoe de vaccinatiegraad onder volwassenen te verhogen. Belangrijke onderwerpen daarbij zijn effectieve voorlichting, uitvoering en financiering.

De uitkomsten van deze startbijeenkomst worden verder besproken in een werksessie op 15 oktober aanstaande tijdens de Vaccinatiealliantie.