Hulp voor als u krap zit

KBO-PCOB heeft al vaker aandacht gevraagd voor de stille armoede die heerst onder een groep ouderen. We weten dat veel senioren moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Dat is vooral zwaar omdat ouderen weinig mogelijkheden hebben om hun financiële positie nog te verbeteren. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven en instanties die hulp aanbieden. Dus stap over die drempel en pak deze uitgestoken hand aan.

De Voedselbank

Heeft u niet genoeg geld voor boodschappen om een goede maaltijd te bereiden? Dan kunt u in aanmerking komen voor drie jaar voedselhulp. De driejaarstermijn wordt vaak verlengd voor chronisch zieken en voor mensen in de AOW-leeftijd. Die zijn meestal niet in staat om hun inkomenssituatie te verbeteren, maar hebben wel te maken met structureel hoge lasten voor huur en zorg. Op de website www.voedselbanken.nl kunt u een proefberekening maken om te kijken of u ook in aanmerking komt. Het landelijk nummer is 088-543 54 35.

De Kledingbank

De Kledingbank geeft herbruikbare kleding, schoeisel en linnengoed door aan mensen die het hard nodig hebben, maar dit niet kunnen betalen. De meeste kledingbanken in Nederland werken met elkaar en met de voedselbank in uw regio samen, maar er bestaan geen landelijke organisatie of vaste toelatingsnormen. Zie voor uw dichtstbijzijnde kledingbank het overzicht op www.kledingbank.nl. Informeer bij de plaatselijke kledingbank wat ze voor u kunnen beteken.

De Speelgoedbank

In veel regio’s bestaat de Speelgoedbank, bedoeld voor ouders of verzorgers die onder de armoedegrens leven. Heeft u een verwijsbrief van een arts, verpleegkundige, sociale dienst of van de Voedsel- of Kledingbank? Dan mag u bijvoorbeeld vier keer per jaar speelgoed halen voor kinderen tot 14 jaar. Ook opa’s en oma’s die op hun kleinkinderen passen worden vaak toegelaten tot de Speelgoedbank. Om uw kleinkinderen een keer te verwennen, terwijl u eigenlijk het budget er niet voor heeft. Vaak ook voor kraamcadeaus, voor als er een kleinkind wordt geboren.

De Vakantiebank en Zonnebloem

Mist u het budget om op vakantie te gaan omdat uw inkomen op of onder bijstandsniveau zit? Dan kunt u zich via de Vakantiebank (www.devakantiebank.nl) inschrijven voor een gratis vakantieweek (eens per drie jaar). Kunt u er door een lichamelijke beperking niet meer op uit? Vraag dan naar de mogelijkheden om met een vrijwilliger van de Zonnebloem de gezelligheid op te zoeken. Heeft u vooral behoefte aan gezelschap thuis, iemand om mee te kletsen? Ook dan kunt u terecht bij de Zonnebloem, veel vrijwilligers komen graag bij u op de koffie. De Zonnebloem, T: 076-564 64 64.

Huishoudelijke hulp en klussen

Heeft u hulp nodig bij een ritje naar het ziekenhuis, bij het boodschappen doen, een hond uitlaten of een klusje in huis? Het stellen van een hulpvraag via www.wehelpen.nl is gratis, de aangeboden hulp ook. U kunt in contact komen met vrijwilligers, nadat u via een e-mailadres hebt ingelogd en een aantal gegevens over uzelf hebt ingevuld. Voor uw huisdier bestaat ook hulp: voor voer en acute medische ingrepen kunt u bij de Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn een bijdrage vragen als uw financiën hiervoor ontoereikend zijn. Deze stichting richt zich op het welzijn van de huisdieren van mensen die zijn aangewezen op de voedselbank of financieel op minimumniveau verkeren of onder bewind staan.

Gratis spullen ophalen

Op internet ontstaan steeds meer platforms die gratis spullen aanbieden, zoals: www.allesvoorniks.nl www.gratisaftehalen.nl www.nugratis.nl en www.gratiz.nl Of ga op zoek via Google en Facebook naar andere aanbieders van gratis spullen. Laat iemand helpen als u zelf niet zo goed met internet bent of als u niet in staat bent spullen op te halen bij iemand. Bekijk in uw buurt of er een weggeefwinkel is gevestigd. Heeft u iets specifieks nodig, zoals hout? Bij de zaagafdeling van doe-het-zelf-zaken staan restbakken met vaak prima bruikbaar hout dat u gratis mag meenemen.

Toeslagen

Veel gepensioneerden en werkloze of arbeidsongeschikte senioren missen toeslagen waar zij recht op hebben. Of ze zijn niet bekend met speciale regelingen waardoor hun inkomen kan worden aangevuld. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn op financieel gebied? Bel dan met de vrijwilligers van de Pensioen- en Juristentelefoon van KBO-PCOB, T: 030-340 06 55 (wo, do, 13.00-15.00 uur).

Vraagt u ook eens bij uw bank of u hulp kunt krijgen bij bankzaken of vragen over schenken en erven, bijvoorbeeld van een gratis financiële zorgcoach.

Tip

Heeft u het goed? Doneer dan aan een van deze mooie doelen!

Dit artikel is verschenen in het april-nummer van het Magazine. Het kan daardoor zijn dat sommige diensten in de tussentijd aangepast zijn vanwege het coronavirus.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!