Hoe kom ik aan een coronapas – ook zonder smartphone?

Vanaf 25 september is een coronapas verplicht om binnen te komen in de horeca en bij concerten, bioscopen, theaters, evenementen, festivals, feesten, beurzen en voetbalstadions. Met de coronapas kunt u bewijzen dat u bent gevaccineerd of dat u recent bent genezen van corona. Anders moet u een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud hebben.

KBO-PCOB maakt zich er sterk voor dat het krijgen van een coronapas voor mensen die geen smartphone of internet hebben, waaronder veel senioren, makkelijker wordt gemaakt. Maar vooralsnog zijn dit de mogelijkheden.

U heeft een smartphone

Download de CoronaCheck-app in de PlayStore of AppStore. U kunt het bewijs dat u gevaccineerd, genezen of getest bent toevoegen door in de app op het plusje te klikken. Gevaccineerd of genezen: log op de app in met uw DigiD. De app zoekt naar uw vaccinatiegegevens. Bij testen voegt u een negatieve uitslag toe. Deze is 24 uur geldig. Testen kan gratis bij www.testenvoortoegang.org. De app maakt een QR-code als bewijs. Deze laat u zien bij binnenkomst.

Print zelf een papieren bewijs

Heeft u geen smartphone, maar wel een computer, printer en DigiD? Ga dan naar www.coronacheck.nl om een papieren bewijs te maken. U geeft aan of u gevaccineerd, genezen of getest bent en logt in met uw DigiD. U krijgt dan een QR-code die u kunt uitprinten en tonen als daarom gevraagd wordt.

Lukt dit ook niet?

Dan kunt u een coronabewijs op papier thuisgestuurd krijgen. Heeft u eerder doorgegeven dat uw gegevens met het RIVM gedeeld mogen worden? Of bent u door de GGD gevaccineerd? Dan kunt u bellen naar telefoonnummer 0800-1351. Hou uw BSN-nummer en postcode bij de hand. Het papieren coronabewijs wordt per post verstuurd. Houd er rekening mee dat dit tot 5 dagen kan duren. Heeft u eerder aangegeven dat uw gegevens niet met het RIVM mogen worden gedeeld? Of bent u geprikt door iemand anders dan van de GGD? Neem dan contact op met de zorgverlener die de prik heeft gezet. Deze kan een papieren coronabewijs printen.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!