Het gebruik van alcohol en het coronavirus

Het coronavirus brengt diverse veranderingen met zich mee. Het beperken van de sociale contacten en het afgelasten van activiteiten werken eenzaamheid in de hand. Daarnaast kan het coronavirus zorgen voor angst om ziek te worden. Eenzaamheid, angst en spanningen leiden soms tot onrust of somberheid. Om deze reden is het risico op ontwikkeling van alcoholproblematiek verhoogd.

Omdat de invloed van alcohol vaak onderschat wordt, gaan we hieronder in op een aantal vragen rond alcohol en het coronavirus.

Wat is het effect van alcoholgebruik op het corona-virus?

Alcohol verslechtert het immuunsysteem. Wie veel en vaak drinkt, krijgt daardoor een lagere weerstand. Mensen met een lage weerstand zijn vatbaarder voor een infectie en hebben mogelijk een grotere kans op een ernstiger ziekteverloop bij besmetting met een virus, zoals het nieuwe corona-virus.

Vergroot alcohol de kans op besmetting van het coronavirus?

Alcohol heeft waarschijnlijk geen invloed op de kans om besmet te raken. Er is nog heel veel onbekend over de relatie tussen weerstand en het huidige virus, en wat de invloed van alcohol daar op is. Maar op basis van de algemene kennis over het negatieve effect van alcohol op je weerstand, is het advies om in deze tijd geen of minder alcohol te drinken.

Helpt alcohol tegen de stress?

Ook al lijkt het dat een glas alcohol de stress even vermindert, op lange termijn zorgt alcoholgebruik voor een toename van stress en angstgevoelens. Mensen die van zichzelf al angstig zijn of zich verdrietig voelen moeten helemaal uitkijken met alcohol, omdat juist bij hen alcohol kan zorgen voor een versterking van deze gevoelens.

Verder zorgt alcohol voor een verslechterde kwaliteit van slaap wat een negatief effect heeft op de mentale gezondheid. Ook het hebben van een kater veroorzaakt gevoelens van angst en futloosheid. Kortom: alcohol zorgt eerder voor een toename dan een afname van stress. Alcoholgebruik om (corona)stress te verlichten werkt dus niet.

Heeft u meer vragen over alcohol (en het coronavirus)?

Voor meer informatie over alcohol en het corona-virus, kunt u kijken op:

Wilt u meer informatie over alcohol of alcoholgebruik? Voor uzelf of een ander? U kunt vrijblijvend en anoniem uw vraag stellen. Bel de alcohol-infolijn (0900 1995) of kijk op:

Voor een zelfhulp-programma kunt u onderstaande online tools raadplegen:

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!