Henk Nijboer (PvdA) vraagt minister om opheldering over leeftijdsdiscriminatie door banken

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer heeft schriftelijke vragen aan minister Hoekstra (Financiën) gesteld over leeftijdsdiscriminatie door banken. Aanleiding voor de vragen is een opinieartikel van Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB, in NRC van 16 augustus 2021.

Klant wordt niet serieus genomen

Financiële dienstverleners blijken het voor senioren steeds moeilijker te maken om rood te staan en/of gebruik te maken van consumptief krediet. Omdat banken mensen op hun leeftijd beoordelen zonder naar hun daadwerkelijke persoonlijke financiële omstandigheden te kijken, is naar de mening van KBO-PCOB sprake van leeftijdsdiscriminatie. De oudere klant en zijn of haar behoeften worden op die manier niet serieus genomen.

Nijboer: Gesprek met banken aangaan en zo nodig wettelijke maatregelen

Henk Nijboer vraagt de minister nu om opheldering over de schaal waarop en de omstandigheden waaronder leeftijdsdiscriminatie voorkomt. Hij vraagt of Hoekstra de mening deelt dat bij het versoberen van voorwaarden altijd gekeken moet worden naar de individuele omstandigheden. Ook stelt Nijboer minister Hoekstra voor om met banken in gesprek te gaan om ervoor te zorgen dat leeftijdsdiscriminatie niet meer plaatsvindt. Ten slotte wil het PvdA-Kamerlid weten of de minister ervoor wil zorgen dat ouderen niet stelselmatig benadeeld worden door banken, en of deze zo nodig wettelijke maatregelen wil nemen.

Marcel Sturkenboom is blij met de schriftelijke vragen van Henk Nijboer. “De kans dat we erin slagen de financiële leeftijdsdiscriminatie een halt toe te roepen wordt een stuk groter als de Tweede Kamer kritisch meekijkt en er politieke bereidheid bestaat om in te grijpen“, aldus de KBO-PCOB directeur.

Voor de beantwoording van schriftelijke Kamervragen staat in principe een maximumtermijn van drie weken. KBO-PCOB zal de verdere ontwikkelingen nauwgezet volgen.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!