Grote pensioenfondsen moeten mogelijk korten

De pensioenfondsen ABP, PFZW en PMT moeten in 2021 de pensioenen mogelijk verlagen. De dekkingsgraad van deze drie fondsen bevindt zich op dit moment namelijk onder de 90 procent.

Als er niets verandert, dan betekent dit dat de pensioenen van miljoenen werkenden en gepensioneerden in 2021 omlaag gaan. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Aan de vooravond van een nieuw pensioencontract moeten dit soort onnodige kortingen voorkomen worden.”

90 procent

Bij het sluiten van het pensioenakkoord eerder deze zomer is afgesproken dat pensioenfondsen met een dekkingsgraad boven de 90 procent niet hoeven te korten. In het verleden was dat 100 procent. Manon Vanderkaa: “Wij hebben er vorig jaar op aangedrongen die regels te versoepelen, en we zijn blij dat dat ook gebeurd is. Maar het is niet genoeg.”

Nieuwe regels

De dekkingsgraden van de pensioenfondsen zijn onder meer zo laag omdat zij moeten rekenen met de heel lage rekenrente. In het nieuwe contract verdwijnen rekenrente en dekkingsgraden. Fondsen gaan rekenen met een projectierendement. Ook verdwijnen de hoge buffers. Dat alles maakt dat pensioen sneller geïndexeerd kunnen worden. Manon Vanderkaa: “Dat is hard nodig, want een flinke groep gepensioneerden zit inmiddels op een indexatieachterstand van 20 procent. Als dit zo doorgaat, dan zitten zij op misschien wel 30 procent tegen de tijd dat het nieuwe contract ingaat. Dat is onacceptabel.”

KBO-PCOB heeft minister Koolmees van Sociale Zaken daarom per brief laten weten dat we willen dat de nieuwe regels voor korten en indexeren al eerder toegepast mogen worden. Manon Vanderkaa: “Als gepensioneerden nog tot 2026 moeten wachten tot indexatie dichterbij komt, dan is dat niet alleen desastreus voor hun portemonnee, maar ook voor het draagvlak voor dit stelsel. We willen hier echt met de minister over in gesprek.”

Lees hier de brief van KBO-PCOB aan minister Koolmees:

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!