Groot tekort aan openbare toiletten

Een gebrek aan openbare toiletten weerhoudt één op de vier buik- en blaaspatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan. Die angst blijkt niet ongegrond, want ruim tachtig procent zoekt wel eens tevergeefs naar een openbaar toilet.

Meer dan de helft van de patiënten heeft bij aandrang binnen 5 minuten een toilet nodig. Daarom zou er in stadscentra om de 500 meter een toegankelijk toilet moeten zijn. Slechts één op de zes patiënten vindt daadwerkelijk een toilet binnen die tijd. Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen.

Brede samenwerking Toiletalliantie

In 2016 startte de Maag Lever Darm Stichting samen met diverse patiëntenverenigingen het initiatief ‘waarkaniknaardewc.nl’. Op het platform kunnen gemeenten, horeca en winkeliers informatie vinden waarmee ze aan de slag kunnen in hun eigen omgeving.

Onder auspiciën van diezelfde Maag Lever Darm Stichting richtten donderdag 22 november een aantal maatschappelijke organisaties de zogenoemde Toiletalliantie op. Continentie Stichting NL, De Zonnebloem, gehandicaptenkoepels Ieder(in) en KansPlus, KBO-PCOB en KBO-Brabant, reizigersorganisatie Rover en Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk gaan er met de Maag Lever Darm Stichting en patiëntenorganisaties aan werken om dit probleem over een paar jaar opgelost te hebben. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar worden.