Goed voorbeeld #15: seniorvriendelijkheid onder de loep in Terneuzen

Senioren van KBO en PCOB in gemeente Terneuzen beoordeelden de verkiezingsprogramma’s van de lokale partijen op hoe seniorvriendelijk zij zijn. Dit resulteerde in februari in een soort kieswijzer met objectieve informatie over seniorvriendelijkheid voor ouderen in Terneuzen.

Om te ontdekken met welke politieke partij hun voorkeuren het meest overeenkomen vullen veel Nederlanders voor de verkiezingen een digitale vragenlijst in, zoals bijvoorbeeld de Stemwijzer of het Kieskompas. Om senioren in gemeente Terneuzen op een objectieve manier te informeren over de inzet voor senioren door de lokale partijen maakten de KBO- en PCOB-afdeling een overzicht specifiek gericht op seniorvriendelijkheid.

De werkgroep Gemeenteraadsverkiezingen, samengesteld uit drie KBO-leden en drie PCOB-leden, toetste de lokale programma’s. Leidraad was het Manifest voor een Seniorvriendelijke Gemeente van KBO-PCOB. Daarin wordt de lokale politiek opgeroepen om mensen centraal te stellen en niet de regels. De werkgroep beoordeelde op de onderdelen integrale aandacht voor wonen en zorg, voldoende inkomen voor ouderen, een veilige gemeente, digitalisering zonder uitsluiting en aandacht voor zingeving.

Alle leden van KBO en PCOB in Terneuzen ontvingen eind februari het overzicht. Het gaat uitdrukkelijk niet om een stemadvies, maar om een hulpmiddel om 21 maart een goede keuze te kunnen maken. U kunt het overzicht van hoe seniorvriendelijk de partijen in Terneuzen zijn hier bekijken.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 zet KBO-PCOB op de website en sociale media met gepaste trots verschillende KBO- en PCOB-afdelingen in de schijnwerpers. Zij geven het goede voorbeeld: lokale belangenbehartiging om te komen tot seniorvriendelijk beleid in de gemeente.

Lees alle berichten over de gemeenteraadsverkiezingen 2018