Goed dat er eerder in verpleeghuizen getest wordt, nu nog ventilatiecheck

Seniorenorganisatie KBO-PCOB is blij dat het coronabeleid in verpleeghuizen ingrijpend verandert. Als er in een verpleeghuis een uitbraak is, moeten personeel én de bewoners wekelijks worden getest. Manon Vanderkaa: “Schokkend dat uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de besmette bewoners niet wordt opgepikt als er alleen getest wordt bij klachten. Daarom is het goed dat nu alle inwoners preventief worden getest.”

De huidige RIVM-richtlijnen schrijven nu nog voor dat alleen verpleeghuisbewoners met klachten getest worden. Beschermingsmiddelen zijn er alleen voor werknemers die werken met bewoners die mogelijk of zeker besmet zijn. Met het nieuwe beleid worden ook mondkapjes preventief ingezet. Manon Vanderkaa: “Nog meer goed nieuws. Maar dit is niet genoeg. Nu moet het kabinet doorzetten en ook gaan onderzoeken of de ventilatie in verpleeghuizen coronaproof is.”

Ventilatiecheck

Niet alleen binnen scholen maar ook binnen verpleeghuizen worden vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de ventilatiesystemen als het gaat om verspreiding van aerosolen via zo’n systeem. KBO-PCOB dringt er daarom op aan dat ventilatiesystemen bij verpleeghuizen vóór 1 oktober gecheckt worden door uitbreiding van de taken van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen. Vanderkaa: “In verpleeghuizen verblijven kwetsbare mensen, daar moet de luchtkwaliteit goed zijn. Het mag niet zo zijn dat bewoners gevaar lopen door ondeugdelijke ventilatiesystemen.”

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!