Fiscale veranderingen in 2017

Een nieuw jaar betekent altijd fiscale veranderingen. KBO-PCOB zet enkele wijzigingen voor u op een rijtje. Zo gaat de ouderenkorting en het heffingsvrij vermogen omhoog, wordt de schenkingsvrijstelling verruimd en verandert de berekening van vermogensbelasting.

1. De ouderenkorting gaat omhoog
Voor AOW-gerechtigden met een inkomen tot €36.057 gaat de ouderenkorting dit jaar omhoog van €1.187 naar €1.292. Voor een inkomen daarboven bedraagt de ouderenkorting €71. Door de heffingskorting, die automatisch verrekend wordt, betaalt u minder belasting.

2. De schenkingsvrijstelling wordt verruimd
Vanaf 1 januari 2017 komt de hogere eenmalige vrijstelling terug voor de schenkbelasting voor de eigen woning. Het gaat om de vrijstelling van maximaal €100.000. Let op: aan deze regeling zijn bepaalde voorwaarden verbonden. U leest meer op de website van de Belastingdienst.

3. Heffingsvrij vermogen gaat omhoog, berekening van vermogensbelasting verandert
In 2017 gaat het heffingsvrije vermogen – het deel van uw vermogen waar u geen belasting over hoeft te betalen – omhoog naar €25.000 per persoon. Ook verandert de berekening van de belasting die u moet betalen over uw vermogen. Er zijn vanaf dit jaar 3 vermogensschijven. De belastingdienst gaan ervan uit dat u meer voordeel hebt over uw vermogen als dat vermogen groter is. Bij iedere volgende vermogensschijf wordt daarom een hoger percentage gebruikt om dat voordeel te berekenen. Meer leest u hier.