Met elkaar in gesprek over eindigheid

Waardig leven en sterven moet voor iedereen mogelijk zijn, onafhankelijk van leeftijd. Praten over levensvragen, levenseinde en  waardig ouder worden is niet altijd makkelijk, maar wel erg belangrijk.  Tijdens de Inspiratiedag in het Dominicanenklooster in Zwolle kwamen honderden mensen bij elkaar om te praten over de (on)eindigheid van het leven.

Foto’s: Kees Muizelaar

“Er valt wel wat meer te zeggen over de dood, dan dat we het goed moeten regelen.” Theoloog en journalist Arjan Broers vatte het thema van de Inspiratiedag ‘Grenzeloos leven’ goed samen.

Theoloog Arjan Broers

Wat maakt een leven de moeite waard? Hoe ziet een gepast levenseinde eruit?  Wat betekent de dood van een naaste, van uzelf? Het zijn grote vragen die ooit bij een ieder een rol gaan spelen en die tijdens de Inspiratiedag volop aan bod kwamen.

Goed doodgaan

KBO-PCOB organiseerde deze Inspiratiedag vol workshops samen met Het Dominicanenklooster in Zwolle. Ruim 200 geïnteresseerden vulden de prachtige zalen en kamers van de oude kloosterkerk.

Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, opende de dag.

Directeur Manon Vanderkaa Foto: Kees Muizelaar

Directeur Manon Vanderkaa

Filosoof en arts Bert Keizer, bekend van onder andere dagblad Trouw, wist de aanwezigen te boeien met rake one liners, zoals: ‘Goed doodgaan is voor 98 procent mazzel en voor 2 procent inzet’.

Voltooid leven

Wat ‘voltooid leven’ is, daarover konden de aanwezigen met elkaar in gesprek gaan onder leiding van gespreksbeleider Marijke Wasser. Tijdens de workshop ‘Het lied van je leven zingen’ zongen deelnemers uit volle borst mee met zangeres (en gitarist) Jos Somsen.

Zangeres Jos Somsen

Er was een verhalenverteller aanwezig (Kirsten Notten), een theoloog (Frits de Lange) en een filosoof (Gert van Dijk).

Onder begeleiding van schrijfdocent Monica Boschman konden aanwezigen een brief schrijven aan een naaste of aan zichzelf.

 

 

Katholiek pastoor Hans Schoorlemmer en dominee Nelleke Beimers gaven een workshop over afscheidsrituelen.

Praten over het einde

De coalitie Van Betekenis tot het Einde organiseerde een kleinschalig, intiem groepsgesprek , waarin open werd gesproken over hoeveel impact de dood van een naaste kan hebben en hoe het eigen einde eruit zou kunnen zien.

De Inspiratiedag in het Dominicanenklooster nodigde uit om het leven te vieren, stil te staan bij afscheid en eindigheid en na te denken over de dood.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws rondom onze belangenbehartiging?