Eerste Kamer nu ook officieel tegen AOW-ontkoppeling

De Eerste Kamer heeft op 22 februari drie moties tegen de ontkoppeling van de AOW aangenomen. Daarmee is de Eerste Kamer nu ook officieel tegen de AOW-ontkoppeling. De moties waren ingediend tijdens het debat met premier Rutte over de regeringsverklaring. Het kabinet moet uiterlijk 8 maart op de moties reageren.

In het Eerste Kamerdebat over de regeringsverklaring was al duidelijk geworden dat de meerderheid van de senaat gehoor geeft aan de oproep van de seniorenorganisaties KBO-PCOB, ANBO, Koepel Gepensioneerden en NOOM om zich uit te spreken tegen het plan om de AOW te ontkoppelen van de extra verhoging van het minimumloon in 2024/2025. Gusta Willems van KBO-PCOB: “Maar nu de Eerste Kamer de koppelingsmoties heeft aangenomen, is het ook officieel.”

Drie moties

Om precies te zijn heeft de Eerste Kamer de volgende moties aangenomen:

  • Motie-Faber-Van de Klashorst c.s. over de AOW-uitkering niet ontkoppelen van het minimumloon. Deze motie verzoekt de regering om de AOW-uitkering niet te ontkoppelen van het minimumloon, zodat bij de verhoging van het minimumloon óók de AOW uitkering in gelijke mate verhoogd wordt.
  • Motie-Van Rooijen c.s. over het blijven koppelen van de AOW aan de voorgenomen extra stijging van het minimumloon. Deze motie verzoekt de regering om de AOW te blijven koppelen aan de voorgenomen extra stijging van het minimumloon.
  • Motie-Van der Linden c.s. over het laten meestijgen van de AOW met het minimumloon en de bijstand. Deze motie verzoekt de regering de AOW evenveel te laten meestijgen met het minimumloon en de bijstand.

De voltallige oppositie stemde voor de moties, met uitzondering van het Forum voor Democratie (FvD). FvD stemde tegen omdat het specifieke wensen heeft over de vraag hoe de koppeling van de AOW betaald moet worden. Ook de coalitiefracties (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) stemden tegen de moties. Opmerkelijk is dat de ChristenUnie tegen stemde omdat deze fractie het nog te vroeg vond voor de moties. De Eerste Kamerfractie van de ChristenUnie wil de zaak verder bekijken wanneer de Eerste Kamer het wetsvoorstel over de ontkoppeling behandelt.

‘Kabinet moet kou uit de lucht nemen’

De Eerste Kamer wil uiterlijk dinsdag 8 maart of zoveel eerder als mogelijk een brief van het kabinet met een reactie op de aangenomen moties. Gusta Willems: “Het kabinet is nu aan zet om de kou uit de lucht te nemen. Hoe eerder het ontkoppelingsplan in de prullenbak verdwijnt, hoe beter.” Na ontvangst van de brief beslist de Eerste Kamer of zij eventueel verder over de kwestie wil debatteren.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!