Eenzaamheid #7 – Met elkaar ontspannen en genieten bij klassieke muziek

Schubert, Händel of Bach. Elke derde maandag van de maand klinkt er klassieke muziek in Activiteitencentrum Onder de Acasia’s in Schagen. De Klassieke Muziekluistermiddag is een initiatief van Ad Hasselton (82) om met elkaar te luisteren naar klassieke muziek. Want thuis alleen luisteren is leuk, nog mooier is het om je muziek samen te delen.

Het programma is gevarieerd. Ad: “De ene keer vertelt een van ons over een bepaalde componist, een andere keer houden we een sprokkelmiddag. Iedereen neemt dan cd’s mee van huis die we in een mand deponeren. Iemand doet daar blindelings een greep uit en die cd’s draaien we dan. Ook organiseren we soms een muziekquiz. Rond Pasen en Kerst kijken en luisteren we naar bekende oratoria.” Het doel is vooral dat mensen een mooie middag beleven. “Mensen raken aan de praat en drinken gezellig koffie. Vooral voor alleenstaanden is dat belangrijk. Ze voelen zich meer betrokken.”

Zo ook Bernadette Werkhoven (80). Twee jaar geleden overleed haar man. Maar eenzaam voelt ze zich niet. “Ik neem altijd vriendinnen mee. Samen met andere liefhebbers van klassieke muziek luisteren, ontspannen en genieten we.” Bernadette volgde een klassieke opleiding. Ze studeerde piano en deed aan ballet. “Tijdens de luistermiddag heb ik al twee keer een presentatie over muziek en dans gehouden. Daarbij stonden Gershwin en Tsjajkovski centraal. In september geef ik er weer een, over Schubert. Enorm leuk om te doen.”

We plaatsen regelmatig artikelen over inspirerende voorbeelden die bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid. Deze artikelen maken deel uit van de serie ‘Eenzaamheid, verbinding en ontmoeting’, waarin we als KBO-PCOB willen laten zien wat er allemaal al gebeurt op het gebied van eenzaamheidsvermindering.