Eenzaamheid #6 – Mobiliteit vergroten om eenzaamheid te verminderen

In Strijen startte in het voorjaar van 2018 een haal- en brengservice: vrijwilligers brengen senioren op verzoek naar winkel, dokter, kapper, vrienden of (klein)kinderen. Dorpsshuttle Wielewaal is een elektrisch – dus duurzaam – autootje en rijdt voor een kleine vergoeding van A naar B en terug. Naast mobiliteit biedt de Wielewaal senioren ook sociaal contact.

Behalve dat de Wielewaal praktisch is, heeft de service ook een sociaal karakter, vertelt voorzitter van de vriendenstichting Bram de Jong. De oud-supermarktondernemer zet zich in om mensen te koppelen en eenzaamheid onder senioren te verminderen door hen meer mobiliteit te bieden. Vol enthousiasme vertelt hij over het project: “Als mensen langer mobiel blijven hebben ze meer mogelijkheden om hun eigen leven in te richten. Op deze manier hopen we eenzaamheid tegen te gaan of uit te stellen.”

Betrokkenheid

Aan positieve aandacht ontbreekt het de Wielewaal niet. “Bijna iedereen glimlacht of zwaait als een van onze vrijwilligers langsrijdt”, vertelt de voorzitter. Hij kan ook rekenen op veel enthousiasme van de vrijwilligers. Binnen een week waren er al 30 aanmeldingen van mensen die Wielewaal-chauffeur wilden worden. “Momenteel zijn er 25 vrijwillige chauffeurs actief. Ze zijn opgeleid door een rijschoolhouder in de buurt en goed verzekerd. Alles is heel veilig geregeld.”

Meer mensen bereiken

De Wielewaal rijdt vier dagen in de week en verzorgt dan ongeveer vijftien ritjes per dag. Een mooi aantal, beaamt De Jong. Toch denkt hij groter én socialer. “We zouden graag nog meer ritjes aan willen bieden en dan vooral aan mensen die zonder de Wielewaal niet de deur uit kunnen.”

Ook leuk: een ritje met de Wielewaal is gratis als u lid bent van de PCOB, Vereniging Vrienden van de Hoge Weide of Ouderenbond Strijen.

www.neemdewielewaal.nl

We plaatsen regelmatig artikelen over inspirerende voorbeelden die bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid. Deze artikelen maken deel uit van de serie ‘Eenzaamheid, verbinding en ontmoeting’, waarin we als KBO-PCOB willen laten zien wat er allemaal al gebeurt op het gebied van eenzaamheidsvermindering.