Eenzaamheid #2 – Wat één telefoontje al kan betekenen

Een telefooncirkel. Een effectieve manier om in contact te blijven. Hoe werkt het? Mevrouw A. belt mevrouw B. en maakt even een praatje. Mevrouw B. belt daarna meneer C. om even te horen hoe het gaat. Hij belt op zijn beurt naar meneer D. net zo lang tot de cirkel rond is. Als er iemand niet opneemt, dan wordt dit doorgegeven aan de volgende op de lijst. Die gaat dan even een kijkje nemen en belt ook even de persoon terug om te laten weten wat er aan de hand was. Een eenvoudige, maar mooie manier om betrokken op elkaar te zijn. Zo sta je er ook niet alleen voor als er eens wat mocht zijn.

In Nederland zijn er veel manieren om aan telefooncirkels of contactcirkels mee te doen. U kunt er zelf een opzetten binnen uw afdeling, maar ook Humanitas en het Rode Kruis, bijvoorbeeld in Drenthe, bieden hiervoor mogelijkheden.

We plaatsen regelmatig artikelen over inspirerende voorbeelden die bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid. Deze artikelen maken deel uit van de serie ‘Eenzaamheid, verbinding en ontmoeting’, waarin we als KBO-PCOB willen laten zien wat er allemaal al gebeurt op het gebied van eenzaamheidsvermindering.