Een goed gesprek kan eenzaamheid doorbreken

Een samenleving waarin ouderen meedoen en voelen dat zij ertoe doen. Ook als ze minder vitaal of actief zijn. Daaraan wil KBO-PCOB een bijdrage leveren. In de Week tegen Eenzaamheid, georganiseerd door het ministerie van VWS, is er landelijk en lokaal extra aandacht voor het bestrijden van eenzaamheid.

Nederland telt veel actieve senioren die volop meedoen aan de samenleving en ook andere ouderen helpen of ondersteunen. Toch zegt meer dan de helft van de 75-plussers zich eenzaam te voelen. Dat zijn meer dan 700.000 ouderen (Bron). Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken. In de week tegen Eenzaamheid worden er in het hele land activiteiten georganiseerd, van wandelingen voor 55-plussers, tot koken voor buren met het doel tegelijk de buren beter te leren kennen.

Veel senioren hebben af en toe behoefte aan een gesprekje, gewoon met iemand die een luisterend oor biedt. Of aan een diepgaander gesprek over het leven, over verlies of bijvoorbeeld hoe je zin aan het leven kunt geven nadat je gestopt bent met werken.

KBO-PCOB biedt verschillende mogelijkheden voor een gesprek.

 • Servicetelefoon
  Vrijwilligers van de KBO-PCOB Servicetelefoon zijn beschikbaar voor een telefoongesprek op
  maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. Tel. 030 – 3400 655
  U kunt met allerlei vragen bij de vrijwilligers terecht, zelfs als u geen vraag heeft, maar een ervaring wilt delen of iets anders wilt vertellen.
 • Bel me!-knop tijdens online bingo
  Deelnemers van de Nationale Thuisbingo* kunnen tijdens het bingospelen op een knop op het scherm klikken voor een gesprek. In de week na de bingo worden zij dan teruggebeld door een vrijwilliger van KBO-PCOB.
  *Nationale Thuisbingo: gratis online bingo, elke woensdagmiddag om 15.00 uur.
  Meer informatie: kijk op www.denationalethuisbingo.nl
 • Gesprekspartner levensvragen
  KBO-PCOB gaat senioren trainen in het voeren van gesprekken over de diepere onderwerpen van het leven. Gesprekspartners levensvragen zijn vrijwilligers die een luisterend oor zijn voor mensen die een drempel ervaren bij het praten over ‘moeilijke’ onderwerpen of die niemand hebben om zo’n gesprek mee te voeren. Bijvoorbeeld omdat hun partner is overleden of wanneer iemand niet over deze onderwerpen durft te beginnen tegenover een bekende.
  De trainingen starten in november 2021 en vanaf december kunt u naar de servicetelefoon van KBO-PCOB bellen: Tel. 030 – 3400 655. De medewerkers van de servicetelefoon brengen u in contact met een gesprekspartner levensvragen. De persoon die bij u langskomt is meestal zelf ook een senior.De Week tegen eenzaamheid loopt van 30 sept t/m 7 okt.
  Kijk voor activiteiten op Week tegen eenzaamheid

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!