Dekkingsgraden pensioenfondsen stijgen, maar kans op korten blijft

De dekkingsgraden van de grootste pensioenfondsen zijn in de afgelopen drie maanden iets gestegen. Toch blijft de kans bestaan dat zij in 2021 moeten korten. Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB: “Kort geleden heeft minister Koolmees, mede na flink aandringen vanuit KBO-PCOB, al aangegeven dat hij korten op weg naar het nieuwe pensioenstelsel wil voorkomen. De maatregelen daarvoor moeten nu snel genomen worden.”

ABP en PFZW

Bij pensioenfondsen ABP en PFZW is de kans op kortingen nu het grootst. De dekkingsgraden bij deze twee pensioenfondsen bedragen respectievelijk 88,2 en 88,5 procent. Als deze op 31 december 2020 niet boven de 90 procent uitkomt, dan zullen zij in 2021 de pensioenuitkeringen- en opbouw moeten korten. Volgens pensioenfonds ABP zou dat voor een gemiddeld ABP-pensioen van 700 euro netto per maand een verlaging van ongeveer 15 euro netto per maand betekenen. Marcel Sturkenboom: “Daarbij moet je niet vergeten dat dit bovenop jarenlange uitblijvende indexatie zou komen. Kortingen zijn daarnaast nog eens desastreus voor het vertrouwen in het nieuwe pensioenstelsel.”

Bij pensioenfondsen PME en PMT, die eerder dit jaar ook met een te lage dekkingsgraad kampten, gaat het intussen iets beter. Bij PMT steeg de dekking van 89,6 procent in het tweede kwartaal naar 92,2 procent nu; bij PME ging het om een stijging van 90,4 naar 93,7 procent.

Prognoserendement

Om onnodig korten te voorkomen wil intussen ook de minister het financieel toetsingskader (ftk) aanpassen. Sturkenboom: “De komende periode gaan we met onder meer de minister zelf in gesprek wat daarvoor de beste manier is. Doel is hoe dan ook onnodig korten te voorkomen. KBO-PCOB zet daarvoor alles op alles.”

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!