De lokale waarde van het Manifest Waardig Ouder Worden 2.0

In heel het land worden door vrijwilligers van KBO- en PCOB-afdelingen met veel enthousiasme en inzet allerlei leuke, interessante en bijzondere acties bedacht en uitgevoerd. Deze initiatieven kunnen inspirerend zijn voor andere afdelingen of zelfs een mooi voorbeeld om te volgen. Daarom zet KBO-PCOB regelmatig een vrijwilliger of afdeling in het zonnetje. Deze keer de PCOB in Ermelo. Zij hebben onlangs het manifest Waardig Ouder Worden 2.0 ondertekend.

Klaas Dunnig, voorzitter van PCOB Ermelo, voor wie het manifest niet kent, wat staat erin?

“Dit manifest is de opvolger van het manifest Waardig Ouder Worden dat bij de vorige verkiezingen door KBO-PCOB, ChristenUnie, Omroep Max en andere partijen werd ondertekend. In dit nieuwe manifest staan tien punten die nu en in de toekomst belangrijk zijn voor senioren. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van genoeg seniorenwoningen.”

Hoe is PCOB Ermelo betrokken geraakt bij dit manifest?

“Eind december was de landelijke ondertekening, door Marcel Sturkenboom van KBO-PCOB, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Jan Slagter van Omroep MAX. Deze ondertekening was online live te volgen en de ChristenUnie in Ermelo had ons uitgenodigd om mee te kijken én te ondertekenen. Dat deden we vanzelfsprekend graag. En niet alleen ChristenUnie Ermelo en wij hebben het ondertekend, ook de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Zorggroep Noordwest Veluwe en Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, Eppo Bruins, die in Ermelo woont.”

Wat hoopt u met dit manifest te bereiken?

“De ondertekenaars willen Ermelo en omgeving ‘ouderenproof’ maken. Dat lijkt mij een goed plan, want er is nog genoeg te doen. Meer seniorenwoningen, maar ook kijken naar verkeersveiligheid en mobiliteit. En dementie is natuurlijk een grote uitdaging, nu en in de toekomst. Ik hoop met deze onderwerpen aan de slag te gaan als de coronasituatie het weer enigszins toelaat. Dit manifest moet een werkdocument zijn en niet in een kast belanden waar je nooit meer naar kijkt. In de loop van dit jaar gaan we ook weer bijeenkomen om over verdere uitvoering te praten. Neemt niet weg, dat hebben we ook met elkaar afgesproken, dat we als PCOB Ermelo ook met andere partijen gaan praten die het manifest niet hebben ondertekend om dit voor elkaar te krijgen. Dit document is een basis om verder te bouwen, daar heb je meerdere partners bij nodig.”

Meerdere afdelingen van KBO en PCOB hebben het Manifest Waardig Ouder Worden 2.0 ondertekend. Voor de afdelingen die hier nog over nadenken, waarom zou u aanraden om dit tóch te doen?

“Dit manifest is een stukje belangenbehartiging vanuit KBO-PCOB. En het kan helpen als een stuk gereedschap in de lokale belangenbehartiging. Kijk welke punten het meest van toepassing zijn voor jouw gemeente, anders wordt het misschien teveel om op te focussen. Dit document gaat deuren openen, het helpt in onze lokale belangenbehartiging. Het helpt je als lokale seniorenorganisatie om in gesprek te gaan met overheid, organisaties en andere instanties. En dan kan je deze partijen ook eventueel vragen om het te ondertekenen.”

Lees hier meer over het Manifest Waardig Ouder Worden 2.0.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!