CPB: Gepensioneerden gaan erop vooruit

De koopkracht van gepensioneerden gaat er in 2020 op vooruit. De gemiddelde toename ligt op 0,6 procent. Dat verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “We hopen natuurlijk dat het CPB gelijk krijgt. Maar helemaal gerust zijn we er niet op.”

KBO-PCOB is, gezien de ervaringen uit het verleden, sceptisch. Manon Vanderkaa: “Helaas weten we uit eerdere jaren dat de koopkrachtcijfers achteraf niet bleken te kloppen. Mensen gingen er toch op achteruit. Wij houden daarom nog een flinke slag om de arm. Temeer gezien de pensioenkortingen die ons boven het hoofd hangen.” KBO-PCOB doet ook zelf onderzoek naar de koopkracht van senioren.

Werkenden

Opvallend is verder dat gepensioneerden er ook in 2020 minder op vooruit gaan dan werkenden. Manon Vanderkaa: “Dat is ons al jaren een doorn in het oog. Werken mag beloond worden. Maar die groep die hééft gewerkt ook!”

Wijziging mogelijk

De cijfers van het CPB vormen de basis voor de gesprekken die het kabinet voert over de koopkracht voor volgend jaar, de zogeheten ‘augustusbesluitvorming’. De cijfers kunnen dus nog wijzigen. Manon Vanderkaa: “Onze inzet is dat in ieder geval de pensioenkortingen van tafel gaan. Dat is, na jaren van inleveren, echt noodzakelijk. De overheid moet ervoor zorgen dat gepensioneerden financieel niet nog verder achterlopen.”

> Lees de augustusraming van het Centraal Planbureau
> Lees Minister moet ingrijpen bij pensioenen

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!