Column Manon Vanderkaa: ‘Geef elkaar een paaservaring’

Hoe moeilijk en zwaar het leven soms kan voelen, hoe donker het ook lijkt, dat is niet het einde van het verhaal. Er is altijd licht. Dat is Pasen voor mij.

En zo sta ik ook in het leven. Mijn glas is niet halfleeg, maar halfvol. Dat is geen prestatie, dat is me gegeven en daar ben ik heel dankbaar voor. Het betekent niet dat ik alle zwaarte luchtig wegwuif. Of nooit verdrietig ben. Maar wel dat ik erop durf te vertrouwen dat het goed komt. Dat er licht aan het eind van de tunnel is. Al is het maar de steun of een vriendelijk gebaar van iemand van wie je het niet verwacht. Geef elkaar die paaservaring. Het zit hem vaak in kleine dingen. Zo hoorde ik laatst het verhaal van een mevrouw op hoge leeftijd die allemaal nieuwe buren had gekregen die ze niet kende. Hoe alleen ze zich voelde. En hoe fijn het dan is als iemand gewoon even naar je zwaait. Dat je gezien wordt.

Van die kleine paaservaringen heb ik persoonlijk hier ook op het verenigingsbureau van KBO-PCOB. We hebben een fijn team dat oog heeft voor elkaar. We werken allemaal hard, maar niet langs elkaar heen. Heb ik zorgen om mijn familie, dan kan ik dat delen. Dat alleen maakt het al lichter. Dat wens ik u allen toe deze Pasen: dat als iets u zwaar valt, dat u mag ervaren dat er toch ook licht is.

Manon Vanderkaa