Beter Oud met Nelli Cooman en Willem Reimers

Leuker, zinvoller en beter oud worden. Samen met tien andere organisaties bundelt KBO-PCOB sinds 27 juni officieel de krachten om dit gedachtengoed van BeterOud op de kaart te zetten. Een groep ambassadeurs, waaronder Nellie Cooman en Willem Reimers, draagt hier persoonlijk aan bij.

Tijdens de officiële aftrap van BeterOud op 27 juni, bevestigde onze directeur Manon Vanderkaa de samenwerking met een handtekening. KBO-PCOB richt zich met name op het onderdeel ouderenparticipatie. Bij alle projecten, verbeteringen en programma’s die vanuit BeterOud ontwikkeld worden om zorg, welzijn en wonen voor ouderen te verbeteren, wordt uitgegaan van de wensen van senioren zelf. Zij denken en ontwikkelen zelf mee, in al hun diversiteit.

Bewustzijn

“Met BeterOud willen we het bewustzijn aanwakkeren over ouder worden, en dat mensen daar ook naar handelen. Om ouderen in staat te stellen hun leven zo voort te zetten, zoals zij dat zelf willen”, verwoordt emeritus hoogleraar Martin Boekholdt het mooi tijdens de startbijeenkomst. Naast KBO-PCOB en samenwerkende organisaties doen ook vijftien ambassadeurs mee, die hun sporen verdienden in sectoren als wetenschap, zorg, sport en entertainment. Olympisch atlete Nelli Cooman en Willem Reimers (bekend van tv-programma Herrie in het Hotel) zijn enkele van deze ambassadeurs. Met elkaar werd gesproken over de doelen van BeterOud en manier waarop het gedachtegoed het beste kan worden verspreid.

‘Achter de geraniums ga je dood’

Gemene deler van de inspirerende bijeenkomst was: BeterOud begint niet als je kwetsbaar wordt, maar in een fase dat je daar nog iets aan kunt doen’. Andere tegeltjeswijsheden: ‘Achter de geraniums ga je dood’ (Willem Reimers), ‘blijf aan de bal en stop niet met leuke dingen doen’, ‘plak ouderen niet direct een etiket op, maar volg hun passies. Díe binden en verbinden’, ‘ er zijn veel termen voor beter oud worden, maar de rode draad is aanpassingsvermogen’.

Wie zijn BeterOud?

BeterOud is een samenwerkingsverband van ouderen, professionals en organisaties die zich (onder meer) bezighouden met ouderen. Naast KBO-PCOB en gepensioneerdenorganisatie NVOG-KNVG zijn kennisinstituten Movisie en Vilans, ouderenhuisvester Habion, Sociaal Werk Nederland, het ROS-netwerk, Pharos, Laego en de Stichting Educatie Zorg en Welzijn verbonden. BeterOud komt voort uit het Nationaal Programma Ouderenzorg van ZonMw.

Foto: Mark de Leeuw