Benoemen “stille ramp” verpleeghuizen is erkenning bewoners en personeel

In een eerste rapport over de aanpak van de coronacrisis spreekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid van een “stille ramp” in verpleeghuizen, die zich in de eerste maanden van de pandemie voltrok. Volgens Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad, hebben verpleegkundigen en bewoners toen onvoldoende aandacht gehad in de strijd tegen corona ten opzichte van ziekenhuiszorg.

Gusta Willems van seniorenorganisatie KBO-PCOB: “Het is goed dat er nu kritisch naar de corona-aanpak wordt gekeken. KBO-PCOB heeft toen die stille ramp in verpleeghuizen al benoemd en de Onderzoeksraad doet het enige juiste door dit nu ook te benoemen. Dit is een erkenning van het leed van alle bewoners, personeel, mantelzorgers en naasten.”

Lessen voor de toekomst

Uit het rapport blijkt dat de aanpak vooral gericht was op ziekenhuiszorg (cure) en bestrijding, en niet zozeer op verpleeghuiszorg (care) en impact op kwetsbaren. Willems: “Terugkijken geeft lessen voor de toekomst. Dat moet ook de inzet zijn van deze rapporten. Hoe gaan we het beter doen zodat we nooit meer zulke dramatische beslissingen hoeven te nemen zoals sluiting van verpleeghuizen en onvoldoende beschermingsmaterialen voor verpleegkundigen in de verpleeghuizen. Minister Kuipers van VWS krijgt er een belangrijke opdracht bij: Een toekomstige brede aanpak, binnen en buiten de zorg, vraagt echt om een gedegen lange termijn visie die, onder andere met seniorenorganisaties samen, opgesteld moet worden.”

–> Lees hier het rapport

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!