Banken moeten actief informeren over potentieel risico aflossingsvrije hypotheek

Honderdduizenden vijftigplussers lopen volgens ING het risico in de problemen te komen als zij een nieuwe hypotheek willen afsluiten. Volgens de bank gaan te veel senioren er ten onrechte van uit dat de overwaarde op hun woning meetelt bij een nieuwe hypotheekaanvraag. Behalve huizenbezitters hebben ook hypotheekverstrekkers een verantwoordelijkheid, vindt KBO-PCOB. Zij moeten hun klanten actief benaderen en informeren om problemen te voorkomen.

Vijftigplussers hebben vaker dan gemiddeld een aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheek komt onder jongere huizenbezitters minder vaak voor, omdat in 2013 de regels voor hypotheekverstrekking zijn aangescherpt. De Nederlandsche Bank constateerde vorig jaar al dat ongeveer 200.000 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek potentieel risico lopen, omdat ze niet of te weinig aflossen. Bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek kijkt de hypotheekverstrekker in steeds mindere mate naar overwaarde en steeds meer naar het huidige en toekomstige inkomen. Dit kan ertoe leiden dat senioren geen nieuwe hypotheek krijgen tegen de tijd dat hun huidige hypotheek afloopt en niet voldoende afgelost is.

Laat je tijdig adviseren

Wim Flikweert, manager Wonen bij ING, adviseert huizenbezitters in het Algemeen Dagblad om vanaf hun 55e, of als de looptijd van hun hypotheek nog zo’n tien jaar is, langs te gaan bij hun bank of hypotheekadviseur. Dit geeft duidelijkheid over de financiële ruimte, ook na het pensioen.

Ook bank verantwoordelijk

KBO-PCOB vindt echter dat deze verantwoordelijkheid niet alleen bij huizenbezitters ligt. Banken zouden hun klanten actief moeten benaderen om in gesprek te gaan om problemen te voorkomen.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws rondom onze belangenbehartiging?