Laat u niet beetnemen. Dít is hoe ‘babbelaars’ te werk gaan

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De babbeltruc is van alle tijden. Wel lijken de babbelaars steeds inventiever te worden en zien we het aantal trucs in bijvoorbeeld Brabant flink stijgen: van 70 in 2016 tot nu al 153 dit jaar. KBO-PCOB zet zich tijdens de Maand van de Veiligheid in oktober volop in om babbeltrucs te voorkomen.

Impact op ouderen

Babbeltrucs hebben een enorme impact op ouderen, zo blijkt uit onderzoek: de meerderheid van de (vaak oudere) slachtoffers durft niet meer alleen te pinnen en/of voelt een enorm wantrouwen tegen onbekenden.
Meer weten over hoe u een babbeltruc kunt voorkomen? Lees de onderstaande trucs en tips of bel meteen met KBO-PCOB voor een veiligheidsbijeenkomst bij u in de buurt. 

Truc 1: De nieuwe buren

Een 86-jarige, alleenstaande vrouw krijgt bij de voordeur bezoek van haar ‘nieuwe buren’. Ze willen graag kennismaken met haar. Tijdens het bezoek gaat een van de ‘buren’ naar het toilet en steelt ondertussen waardevolle spullen.

Tip van Babbelaar:
‘Gebruik een kierstandhouder zodat u wel met uw ‘buren’ kunt praten zonder ze binnen te laten. Krijgt u een bloemetje van uw ‘buurvrouw’? Dat mag ze dan bij u voor de deur achterlaten. Vraag de ‘buren’ of ze op een later tijdstip langskomen als u niet alleen bent. Vertrouwt u het niet? Bel dan de politie!’

Truc 2: De thuiszorgmedewerker

Een thuiszorgmedewerker staat voor de deur voor een intakegesprek. De 92-jarige man had niemand van de thuiszorg verwacht en kent deze medewerker niet. Toch laat hij hem binnen. De intake is wel erg kort en later blijken pinpas en pincode te zijn ontvreemd.

Tip van Babbelaar:
‘Om u in verwarring te brengen, komen babbelaars meestal onaangekondigd langs.  Ze hebben altijd iets te ‘brengen’. In dit geval zorg. Vraag om een pasje van de zorgorganisatie en kijk goed of het wel echt is.
Gaat het om een afspraak of gesprek waar u niets van weet? Bel dan eerst de zorgorganisatie en laat de babbelaar buiten staan. Grote kans dat hij/zij meteen vertrekt. Babbelaars zijn er maar al te bang om ontmaskerd te worden.’

Truc 3: De tienermeisjes

Twee vriendelijke meisjes van een jaar of vijftien bellen aan bij 64-jarige man. Eén van de meisjes voelt zich niet zo lekker en vraagt om een glaasje water. De man laat ze binnen en het meisje knapt in mum van tijd op. Na verloop van tijd mist de bewoner de sieraden van zijn onlangs overleden vrouw.

Tip van Babbelaar:
‘Babbelaars doen bijna altijd een beroep op uw medeleven. Bovendien zien babbelaars er vaak aardig en vriendelijk uit. Bepaal zelf voor wie u de deur opent. Heeft u een buitenkraan: laat de ‘babbelaar’ daar dan uit drinken.’

8 veelgebruikte babbeltrucs

– Babbelaar, gekleed in nagemaakte of gestolen TNT- kleding, probeert mensen geld afhandig te maken met valse mobiele pinautomaten.
– Babbelaar zegt van de politie te zijn en komt tips geven om inbraak te voorkomen.
– Babbelaar zegt te willen helpen bij het inladen van de boodschappen.
– Babbelaar doet zich voor als loodgieter: er is bij u een lekkage geconstateerd.
– Babbelaar komt met een bos bloemen aan de deur: u heeft een prijs gewonnen!
– Babbelaar doet zich voor als vader met een kind dat naar de wc moet.
– Babbelaar doet zich voor als elektricien en komt de meterstand opnemen.
– Babbelaar zegt van de bank te zijn.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws rondom onze belangenbehartiging?