Adri Verweij overleden : ‘We zijn op de terugweg naar de afzender’

Ons bereikte het verdrietige bericht dat Adri Verweij woensdag 5 april jl. op 79-jarige leeftijd is overleden. Adri was geestelijk adviseur van de Unie KBO en columnist in het Magazine van KBO-PCOB. In zijn laatste column in het maartnummer schreef hij: ‘We zijn op de terugweg naar de afzender en het gaat gewoon door. Ik heb 79 jaar een geweldig mooi leven gehad, ik zou het zo weer overdoen. Maar het is wel mooi geweest. Het leven is eindig, dat weet je. Ik ben niet bang. Ik heb het geloof dat het goed afloopt.’

Adri verbleef sinds kort in het Fratershuis St. Joseph in De Bilt omdat hij door een gezwel in zijn hoofd zijn zicht grotendeels kwijt was. Hij zei daarover: ‘Wat je ervaart als zekerheden – zien, horen, lopen, praten – kan opeens wegvallen. Velen van ons zullen hiermee te maken hebben. Wat voor mij wel vast blijft, is mijn geloof.’

De column in het Magazine van KBO-PCOB deelde hij met zijn mede-pastors Arjan Broers en Jean-Jacques Suurmond. Jean-Jacques in een eerste reactie:

Adri’s dood is een verlies. Hij was een echte pastor, met hart voor de mensen: niet oordelend maar nabij. Hij schreef veel en werd graag gelezen. Zijn taal was helder, puntig en met humor. Een priester die God onder de mensen vond en zich daar eindeloos over kon verbazen. We zullen hem missen.

Adri: à Dieu

 

Arjan Broers schreef voor de KBO, ‘Het verhaal van je leven’ op basis van het pionierende werk van Adri Verweij als seniorenpastor:

Adri was een gul mens, ik denk omdat hij zich vrijwel altijd zo rijk voelde. Zelfs na een beroerte die hem lamlegde, zag hij al heel snel hoe veel hij ontving, in zijn kwetsbaarheid. Daardoor gunde hij anderen hun tempo, ervaringen, woorden, podium. Hij kon, zonder gewichtig te doen, heel goed luisteren naar het verlangen van mensen, naar hun ziel. Ik vond hem daarin helemaal priester: iemand die helpt de verbinding met elkaar en met God te maken, op de eerste plaats door daar zelf uit te leven.

Toen ik hem kort geleden nog bezocht zetten we samen koffie, hij op de tast want hij was praktisch blind geworden. Hij werkte aan zijn uitvaart, onder de titel ‘retour afzender’.

Wel thuis, Adri!

 

In een interview in 2012 vertelde Adri over zijn leven als priester, jongerenpastor, omroeppastor bij de KRO en ouderenpastor bij de Unie KBO, later KBO-PCOB. Dat interview kunt u hier lezen.