Actie ’40 dagen geen druppel’ van start

Op Aswoensdag, 6 maart, is de actie ’40 dagen geen druppel’ gestart. Die dag ontving wethouder Sociaal Domein van gemeente Driebergen Hans Waaldijk het officieel actiespeldje uit handen van directeur KBO-PCOB Manon Vanderkaa. Meer dan 10.000 deelnemers in heel Nederland gaan de uitdaging aan om de komende 40 dagen geen druppel alcohol te drinken. Bewustwording rond alcoholgebruik is de onderliggende reden voor de actie.

We leven in een maatschappij waarin drankgebruik volledig geaccepteerd is. We drinken bij meer gelegenheden en steeds vaker door de week. Zo is voor veel gepensioneerden het zogenoemde ‘eeuwige weekend’ aangebroken. Wanneer verandert ‘gezellig drinken’ in problematisch? Weten we voldoende over de effecten van alcohol? Een feit is bijvoorbeeld dat een derde van de 55-plussers pas op oudere leeftijd overmatig is gaan drinken.

Positieve effecten

KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa: “Juist in het drinken uit gewoonte schuilt gevaar, want hoe weet je of je nog zonder kunt? De beste manier om de impact van alcohol te ervaren is een periode geen alcohol te gebruiken. Daarom dagen wij onze achterban, senioren, uit om 40 dagen geen alcohol te drinken. Want alleen dan ga je het verschil merken en dat verschil is groot. Mensen voelen zich fitter, slapen beter en vallen af.” Wethouder Hans Waaldijk vult aan: “Ik ben blij dat dit soort initiatieven er zijn en dat we dit als samenleving samen doen. Ik doe graag mee!”