Aandacht voor evaluatie bezoekregelingen en kwaliteit van leven gevraagd

Wij willen benadrukken dat wij blij zijn met de versoepeling van de bezoekregeling en hopen we dat verpleeghuizen het voortvarend oppakken. We zien dat er weer aandacht voor kwaliteit van leven ontstaat, maar ook dat we er nog niet zijn. Kwaliteit van leven kan alleen verbeteren als we verpleeghuisbewoners weer zelf keuzes laten maken en niet de keuzes voor hen maken.

Patiënten en cliënten van verpleeghuizen zijn blij met de nieuwe vrijere bezoekregeling voor bewoners van verpleeghuizen. Maar ze hebben nog wel vragen over de gang van zaken. Dat geldt ook voor mantelzorgers.

Daarom schreven we met een groot aantal andere organisaties een brief aan de Tweede Kamer. We vragen aandacht voor een drietal punten. Allereerst willen we dat de verruiming van de bezoekregels goed wordt geëvalueerd. Wat gaat goed, wie krijgt niet genoeg informatie over wat wel en niet kan? En is er wel voldoende aandacht voor de kwaliteit van leven van mensen? Kijken we niet teveel naar infectiepreventie in plaats van naar wat mensen nodig hebben en willen?

Ten tweede vragen we aandacht voor mensen die wonen in een aanleunwoning, die op het terrein van een verpleeghuis ligt. Die bewoners leven redelijk zelfstandig, maar zijn wel gebonden aan de strenge bezoekregels van het verpleeghuis. Gaat dat wel goed, vragen de organisaties zich af.

Ten slotte vragen de organisaties aandacht voor de toekomst, mocht zich een tweede coronagolf aandienen. Houdt dan de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners voor ogen als er nieuwe bezoekregels komen, is de boodschap. De Tweede Kamer spreekt deze week over de verpleeghuiszorg.

> Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!