Op afstand toch dichtbij Zo werkt beeldbellen
Foto’s: Arjen Jan Stada
Tekst: Rob Hoekstra

Door corona kunnen we elkaar minder ontmoeten, maar we kunnen elkaar nog wel zien! Met videobellen. Uit ons recente internetonderzoek blijkt alleen dat beeldbellen voor best wel wat mensen lastig is. We leggen het u graag even uit.
Wat heeft u nodig om te videobellen?
Een tablet, laptop, desktopcomputer (pc) of een smartphone, met internet. Al deze apparaten hebben dan wel een videobelprogramma nodig, zoals Skype, Zoom of WhatsApp. Een camera, microfoon en luidsprekers zitten er meestal standaard op. Alleen bij een gewone (desktop)computer heeft u waarschijnlijk een aparte camera (webcam) en microfoon nodig om met beeld te kunnen bellen.
Welke vormen van videobellen zijn er?
Er zijn verschillende programma’s en apps waarmee u kunt beeldbellen, zoals Skype, Zoom, WhatsApp, Facebook Messenger, FaceTime en Teams. Wat videobellen aantrekkelijk en voordelig maakt, is dat het via het internet gaat en dat u dus gratis kunt babbelen én elkaar zien.
Hoe werkt het?
Er zijn verschillende manieren om te beeldbellen. We leggen u de vier populairste manieren uit.
Skype
Skype is een van de bekendste beeldbelprogramma’s. Het bestaat al tien jaar. Om te kunnen bellen heeft u het programma zelf nodig. Skype is standaard te vinden in Windows 10. Als u dit niet heeft, kunt u Skype downloaden via www.skype.com
Klik op het icoon van Skype. Maak de eerste keer een gratis Skype-account aan en meld u aan. In het vervolg hoeft u alleen maar op het icoon te klikken of u aan te melden als u Skype wilt gebruiken.
Als u naar andere Skype-gebruikers belt, is het gratis. Videobellen kan alleen met personen die ook een Skype-account hebben. U kunt ook met meerdere personen tegelijk bellen, tot maximaal 25 personen. Ook kunt u bellen met ‘normale’ telefoonnummers, maar dat kost geld.
“Nooit gedacht dat ik skypen zo leuk zou vinden.
Mijn jongste dochter heeft me onlangs de kneepjes van het beeldbellen bijgebracht. Nu kan ik haar, mijn andere dochter en kleindochter in coronatijd, weliswaar op afstand, toch zien.”
Zoom
Zoom is vooral geschikt om te beeldbellen met meerdere personen tegelijk. Bij Zoom kunnen wel honderd mensen deelnemen aan hetzelfde gesprek. Zoom is Engelstalig. De gratis app Zoom Cloud Meetings kunt u downloaden in de PlayStore/AppStore of voor de computer: www.zoom.us/download
Het makkelijkste is om te beeldbellen met Zoom op uitnodiging. Dan heeft u geen account nodig. De persoon door wie u wordt uitgenodigd, bijvoorbeeld uw kleinkind, stuurt u dan een link via e-mail. Open het bericht en klik op deze link. Vervolgens opent Zoom en u kunt uw naam invullen in het scherm dat verschijnt. Het kan zijn dat er al een naam is ingevuld. Vervolgens ziet u de persoon met wie u spreekt.
WhatsApp
WhatsApp heeft eigenlijk geen introductie nodig. Dit is veruit de populairste berichtenapp. U kunt er niet alleen berichten mee versturen, maar ook videobellen. Dat kan alleen met een smartphone die verbonden is met het internet (wifi) en met iemand die ook WhatsApp gebruikt.
Videobellen is mogelijk met andere WhatsApp-gebruikers die in de contactenlijst van uw smartphone staan. Om te kunnen beeldbellen met WhatsApp klikt u het contact aan waarmee u wilt bellen. Vervolgens klikt u bovenin op het icoontje met de videocamera. De telefoon maakt dan verbinding met de telefoon van de persoon die u wilt spreken. Een groepsgesprek met maximaal acht personen is ook mogelijk.
“Mijn moeder probeert wat van haar leven te maken, ondanks het vele verdriet dat ze had in haar leven. Beeldbellen helpt haar daarbij en is zeker in en buiten coronatijd een reddingsboei voor haar.”
Facebook Messenger
Facebook Messenger is een app waarmee u naar/met andere Facebook-gebruikers tekstberichten kunt sturen en met ze kunt videobellen.
Om Facebook Messenger te gebruiken heeft u een Facebook-account nodig en tablet, laptop of smartphone met internetverbinding. Zoek de gewenste persoon met wie u wilt videobellen op in Messenger (waar u ook persoonlijke berichten van Facebook krijgt). U vindt de lijst namen linksonder bij ‘mensen’. Klik de persoon aan en klik vervolgens op het icoontje met de videocamera. Daarna kunt u het gesprek beginnen.
Meer weten of toch meer uitleg nodig?
Wilt u meer weten over beeldbellen via Skype, WhatsApp, Facebook Messenger en Zoom? Kijk dan ook eens op www.jowtube.nl Daar staan filmpjes waarin u uitleg krijgt over hoe u moet videobellen. Speciaal voor senioren. Ook op www.seniorweb.nl (videobellen-apps en -mogelijkheden) vindt u meer informatie.

Word abonnee!
Neem nu een abonnement op het Magazine van KBO-PCOB en geniet van mooie interviews, aangrijpende verhalen, stevige dossiers en handige informatie. Profiteer bovendien van de vele voordelen die u als abonnee geniet en doe mee aan de winacties.