Ga mee met een uitje van Vier het Leven

Tekst: Anita Harte
Foto’s: Mark Kohn, Vier het Leven

 

 

 

Voor één keer de koningin van de avond

Wie met ‘Vier het Leven’ een uitje boekt, wordt voor de deur opgehaald door een vrijwilliger. Er zijn mooie stoelen gereserveerd en in de pauze of na afloop kun je gezellig genieten van een drankje met elkaar. Alles is geregeld, hoe fijn is dat? KBO-PCOB geeft de eerste 1.000 leden die zich aanmelden een korting van 5 euro op een uitje naar keuze uit het aanbod. Dus vier het leven!

Het liefst zou ze álle ouderen meenemen naar het theater, de film, muziek of een museum, zegt Annerieke Vonk, oprichtster van Vier het Leven. ‘Samen leuke dingen doen is genieten. Het is toch prachtig als iemand zich voor één keer de koningin van de avond voelt? Of voor even gewoon de pijn zegt te vergeten?’

Eropuit kunnen gaan is zo belangrijk, zegt ze. ‘Ook als je ouder wordt. Een mooie voorstelling kan je inspireren, je ontmoet andere mensen en blijft verbonden met de maatschappij. Het is ook fijn om ergens naar uit te kijken. Maar soms lukt het niet meer bij ouderen of willen ze niet alleen gaan. Bij ons kies je zelf waar je heen wilt; wij regelen vervolgens alles voor je.’

Thuis ophalen
Meedoen met Vier het Leven werkt als volgt. Na aanmelding (‘je wordt geen lid, aanmelden is gratis’) ontvang je drie keer per jaar een programmaboekje met culturele activiteiten in je regio. Je kiest wat je leuk vindt en belt of stuurt je reservering door naar Vier het Leven. Op de dag van de activiteit haalt een vrijwilliger je samen met een of twee andere ouderen thuis op.

Er is een tafeltje gereserveerd bij aankomst en in de pauze of na afloop. ‘Altijd met een drankje’, zegt Annerieke, ‘om samen met de andere gasten van Vier het Leven van te genieten.’ In het theater zit je op de beste plek en naderhand brengt de vrijwilliger iedereen weer netjes thuis.

1.700 vrijwilligers en 10.000 uitjes
Annerieke zag achttien jaar geleden al dat het voor sommige ouderen lastig is om eropuit te gaan. Ze kwam samen met een vriendin in actie en besloot er wat aan te doen. Eerst in haar eigen omgeving. Ze regelde kaartjes voor leuke voorstellingen, zocht vrijwilligers om mensen te begeleiden en zag dat iedereen die meedeed ervan genoot. Het bleek het begin van Vier het Leven.

Nu maken jaarlijks zo’n 1.700 vrijwilligers het mogelijk dat 10.000 ouderen gezellig samen op stap kunnen. ‘Helaas nog niet overal in het land’, zegt Annerieke. ‘De deelnemers betalen zelf voor hun kaartje, maar voor de organisatie zijn we afhankelijk van giften en donaties.’ Er is ook het digitale Vier het Leven ontmoetingsplein. Met online colleges, rondleidingen door musea en een mediatheek met 300 voorstellingen. Een heel mooi alternatief, zegt ze, ‘én een aanvulling, want ouderen worden steeds digitaler.’

€ 5 korting voor 1.000 leden van KBO en PCOB

Gaat u ook een keer mee met een uitje van Vier het Leven?

Voor de eerste 1.000 leden biedt KBO-PCOB een korting van 5 euro op een uitje naar keuze uit het grote aanbod van Stichting Vier het Leven. Mensen die niet meer goed in hun eentje naar een theatervoorstelling, concert of film toe kunnen, krijgen hiermee de mogelijkheid om kennis te maken met Vier het Leven.

Op de website van Vier het Leven – www.4hetleven.nl – vindt u per postcode een keur aan voorstellingen – theater, cabaret, muziek, opera, film – waar u onder begeleiding van een vrijwilliger naartoe kunt gaan.

Aanmelden voor de actie met Vier het Leven

Bel naar 035-52 451 56
• Vermeld de code KBO-PCOB.
• Reserveren is mogelijk t/m 30 november.
• Geldig voor uitjes van november 2023 t/m februari 2024.
• Eén uitje per KBO-PCOB-lid.
• Op basis van nog beschikbare plaatsen (sommige uitjes kunnen al volgeboekt zijn).
• Deze aanbieding geldt niet met terugwerkende kracht voor uitjes die al eerder geboekt zijn.