We gaan weer daten!

Foto’s: Mark Kohn, Shutterstock

Tekst: Corine Koole

Liefde is tijdloos en leeftijdsloos. Het verlangen ernaar ook. Wie alleen is komen te staan, mist vaak vooral de kleine tekenen van verbondenheid: samen eten, de gesprekken over de gewone dagelijkse belevenissen, samen naar een voorstelling, wandelen of op vakantie.

Wie nog wat huiverig is om een nieuwe partner, lief, maatje te zoeken via internetdaten, moet vooral de verhalen van Yoly, Walter en Sandra lezen. Zo leuk kan daten via internet dus zijn!

KBO-PCOB-leden krijgen zeven dagen gratis lidmaatschap om de KBO-PCOB-datingsite uit te proberen. Ga naar www.50plusmatch.nl/kbo-pcob Met actiecode ‘KBPC’ op de betaalpagina, krijgt u gratis extra maanden lidmaatschap.

‘Elke nieuwe ontmoeting is anders en spannend’ – Yoly, 60

Yoly zit op een terras‘Drie jaar na de dood van mijn man, dacht ik: ik ga gewoon eens daten. Ik verlang naar een partner met wie ik de kleine belevenissen van de dag kan uitwisselen, commentaar op het nieuws kan geven, iemand bij wie ik ’s avonds thuis kan komen en die dan soms het eten heeft klaarstaan. Dat is mijn grootste droom, iemand die weer voor me zorgt, die zegt: hier is je wijntje, ga lekker zitten.

Ervaringen

Single zijn heeft veel voordelen. Soms huur ik in mijn eentje een huisje ergens in Nederland en ga er met mijn camera op uit. Dan heb ik alle tijd aan mezelf en heb het uitstekend naar mijn zin, maar er zijn ook dagen dat ik de warmte en geborgenheid van mijn huwelijk mis. Mijn ervaringen met online daten zijn talrijk en heel wisselend. Het kost veel energie om je elke keer open te stellen en onbevooroordeeld te luisteren om erachter te komen wie die ander is. Elke nieuwe ontmoeting is anders en spannend. En iedere nieuwe man roept als het ware een andere variant op van mijzelf.

Afspraak

Meestal spreek ik af op het strand bij mij in de buurt. Praten gaat makkelijker als je samen loopt en elkaar niet hoeft aan te kijken. Na afloop drinken we een kop koffie en tegen die tijd heb je wel een idee of er nóg een afspraak in zit. Daten kan erg vleiend zijn, ik zie mezelf steeds door andere ogen. Mijn man heeft geloof ik nooit gezegd dat hij me sensueel vond; als ik dat anderen hoor zeggen, is dat fijn.

 

‘Al die dates zorgen voor een verrijking in mijn leven’

Keihard

Toch kan daten ook keihard zijn. Een paar keer heb ik meegemaakt dat net op het moment dat ik iemand leuk begon te vinden, die ander er ineens mee stopte. Gisteren nog. Ik had een man leren kennen met wie ik voor het eerst in mijn leven een avondlang in de kroeg belandde, een heel nieuwe, geweldige ervaring. Deze man had een heel ander leven achter de rug dan ik met mijn huwelijk van 32 jaar. Hij was veel avontuurlijker.

Ik geloof dat ik dat nog het allerleukste aan daten vind. Niet eens het feit dat je er de liefde van je leven zou kunnen vinden – want die kans, heb ik gemerkt, is best klein. Maar dat je er in aanraking komt met zoveel verschillende soorten mensen die je in je eigen kring niet tegenkomt. Ik hoorde deze man uit over zijn leven, zijn liefhebberijen en zijn werk, wilde alles van hem weten en begon hem leuker en leuker te vinden, juist omdat hij anders was dan iedereen die ik kende.

Tot hij gisteren zomaar ineens zei: “Ik stop ermee, mijn hart ligt er niet”. Toen heb ik wel even gehuild. Zo’n antwoord, wat moest ik daarmee?

‘Mijn verliefdheid is als die van een tiener’ – Walter, 65

‘Ik was precies op tijd voor onze eerste afspraak en gespannen: zal ze echt komen, zal ze zich niet meteen omdraaien, is ze er misschien al? En net op dat moment kwam ze aanlopen, ik herkende haar van de foto, maar bijna nog meer aan de blik in haar ogen. Die was als de mijne, vol verwachting en gespannenheid.

Het was vrijdagmiddag in Hotel New York in Rotterdam. We zochten een tafeltje, bestelden eerst koffie en daarna thee en ik was blij verrast door haar openheid en vrolijkheid. We praatten wat over ons beider date-oproep op 50PlusMatch. Het was heel fijn dat ze goed kon luisteren.

Eerlijk gezegd merkte ik pas later dat ze een handicap had, ze beweegt met één been wat moeilijker dan met de ander, maar toen ze kwam aanlopen was het me niet opgevallen. En het kon me niet schelen, zelf ben ik 12 jaar ouder dan zij, ik ben ook niet perfect. Dan lopen we in onze vakanties maar geen twaalf kilometer op een dag.’

Walter en Sandra

Sandra, 53

‘Het was 11 januari 2019 in Hotel New York, ik had gewacht tot ik oud genoeg was om me bij 50PlusMatch in te kunnen schrijven, omdat andere datingsites toch te veel gericht zijn op hoe je eruitziet. Met mijn beperking aan mijn linker onderbeen, voelde ik me daar onzeker over. Bij 50PlusMatch zou dat vast anders zijn, dacht ik.

Walter heet Dacapo met zijn achternaam, wat in de muziek betekent: van vooraf aan beginnen. Dat leek me een mooie reden af te spreken, ook al hadden we op het eerste gezicht niet veel gemeenschappelijk. Des te verbaasder was ik toen hij tegenover me plaatsnam aan een tafeltje. Ik wist meteen: dit is hem.

Liefde op het eerste gezicht leek me altijd een fabel, maar bij hem wist ik onmiddellijk dat ik een heel goede vriend en vertrouweling had gevonden. Ontspannen achterovergeleund zat hij in zijn stoel. Hij had een open gezicht, was zelfverzekerd en lief op een stoere manier. Hij keek mij recht in de ogen aan. We spraken over elkaars families en over van alles meer en twee dagen later zijn we naar de film gegaan en was het “aan”.’

Walter

‘Het mooie is: alles wat al in die eerste ontmoeting aanwezig was, de tolerantie, de nieuwsgierigheid naar elkaar, het elkaar de ruimte gunnen te zijn wie je bent, heeft zich in de maanden en jaren die volgden alleen maar verder ontwikkeld. We zijn nu drie jaar samen en hebben nog nooit woorden gehad.

Ik ben weleens kortaf als het me niet meezit op mijn werk bijvoorbeeld en dan zegt ze tegen me “dat vind ik niet fijn”, en dan denk ik: o ja, ik ben natuurlijk niet alleen. Het grote verschil met verliefd worden op je twintigste is dat er nu veel meer rust is. Het is niet langer: hoe kan de ander mij gelukkig maken, maar hoe kan ik haar gelukkig maken. Ik hoef geen grote doelen meer te halen, ook al kan mijn werk nog zeer uitdagend zijn.

Vroeger dacht ik: wat wil ik en hoe kan mijn vrouw daar inpassen, nu is het eerder andersom. Dus was het voor mij volstrekt logisch dat ik naar haar zou gaan verhuizen, in plaats van zij naar mij. Want zij heeft in haar dorp de zorg voor haar ouders. Onze relatie is vooral heel erg “samen de toekomst in”. En dat betekent ook vrijheid voor beiden. Als ik met mijn motorvrienden een week weg wil, wenst zij mij alle plezier en is het daarna nog leuker om thuis te komen.’

Sandra

‘Het grootste deel van mijn leven ben ik single geweest. Na een ernstig ongeluk heb ik jarenlang moeten revalideren en was er geen ruimte voor een man. Nog altijd heb ik last van posttraumatische dystrofie, waardoor ik voor grotere afstanden een rolstoel moet gebruiken.

Maar de drie jaar met Walter hebben me veranderd. Zijn liefde heeft me enorm veel zelfvertrouwen gegeven. Al in de eerste chats antwoordde hij als reactie op mijn beperking: nou èn? Het ging de laatste tijd lichamelijk al veel beter met me, maar hij helpt me nog meer mijn eigen plek in te nemen.

Ik ben veel minder rolstoelafhankelijk geworden, en als ik wel in een rolstoel zit en een marktkoopman richt zich tot Walter áchter de rolstoel, draait hij zijn gezicht af en maakt duidelijk dat ik heel goed zelf het woord kan voeren. En dat alles doet hij heel rustig en kalm.’

 

‘We zijn, drie jaar na onze eerste date, getrouwd en dolgelukkig met elkaar!’

 

In de afgelopen drie jaar zijn we enorm naar elkaar toegegroeid. We vullen elkaar aan, en kunnen alles bespreken zonder eindeloos door te zeuren. Mijn verliefdheid is als die van een tiener, zeker in het begin; mijn collega’s lachten zich suf toen ik als een dwaas thee naast mijn kopje schonk. Het mooiste moment van de dag is nog steeds de avond, als ik zo heerlijk tegen hem kan aankruipen.’