Drie handige tips van Eef van Opdorp Stop met te veel betalen voor je verzekeringen!

‘Nederlanders zijn kampioen te veel betalen aan verzekeringen’, stelt budgetcoach Eef van Opdorp, bekend van het RTL 4-programma Uitstel van Executie. We geven jaarlijks 50 miljard uit aan verzekeringen. Eef geeft tips. ‘Want waarom verzekeren we ons voor alles wat los en vast zit en zelfs voor zaken die helemaal niet verzekerd hoeven te worden?’

Tip 1: verzeker geen zaken die je niet hoeft te verzekeren

Bij grote aankopen van bijvoorbeeld tv’s, wasmachines, tablets worden vaak garantieverzekeringen aangeboden, voor het geval er iets stukgaat. Onzin! Voor die garantie hoef je je helemaal niet te verzekeren. De Europese wetgeving is kraakhelder: een product moet deugdelijk zijn. Een garantieverzekering (of servicepakket) afsluiten is alleen nuttig als die meer omvat dan je wettelijk recht op een deugdelijk product.

Tip 2: sluit nooit meteen een fietsverzekering af!

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat van de 193 mensen die net een nieuwe fiets hadden gekocht er 121 een verzekering afsloten en dat maar liefst 94 mensen dat ter plekke bij de winkelier deden. Ik hoop van harte dat u niet bij die mensen hoort. De winkelier heeft waarschijnlijk maar een of twee verzekeraars als keuzemogelijkheid terwijl u heel internet hebt. Eerst rustig thuis de boel uitpluizen scheelt u veel geld.

'Eigenlijk zijn we gewoon gemakzuchtig. En de verzekeraars lachen zich suf!'

Tip 3: stop niet te gemakkelijk alles in een pakket

Wie vergelijkt, bespaart soms wel tot € 250 per jaar. Maar dat doen we niet. We laten alles het liefst zoals het is. En dan nog het liefst in een gezamenlijk pakket bij één verzekeraar. We denken dat dat goedkoper is omdat we dan wat korting krijgen, maar in de meeste gevallen kun je met een beetje kijken en vergelijken– met dezelfde dekking – heel veel besparen. Eigenlijk zijn we gewoon gemakzuchtig. En de verzekeraars lachen zich suf!

Meer tips van budgetcoach Eef