de Stelling Investeren in duurzaamheid loont niet voor senioren

De Rijksoverheid wil de uitstoot van CO2 terugbrengen en de opwarming van de aarde tegengaan. Hiertoe zijn er onder meer afspraken gemaakt met de industrie en woningcorporaties. En voor huiseigenaren bestaan er diverse leningen en subsidies. Maar is investeren in duurzaamheid eigenlijk wel aantrekkelijk voor ouderen?

"Overheid, laat senioren met rust"

- Herman Christiaan Vree (58, Valkenburg aan de Geul), jeugdwerker

Eens, kosten te hoog

“Ik ben het absoluut eens met deze stelling. Investeringen in duurzaamheid, zoals zonnepanelen, isolatie van de woning en warmtepompen, hebben een lange terugverdientijd. Als oudere haal je dat er niet meer uit.

Hoge kosten
Als senioren een eigen huis hebben, zijn ze blij als ze hun woning eindelijk na een jaar of dertig hebben afbetaald. Het is dan een onaangename verrassing als ze ineens moeten gaan investeren in verduurzaming, omdat de overheid dit wil. De kosten zijn namelijk ontzettend hoog; het gaat zeker om tienduizenden euro’s. Zelfs als je er subsidie voor krijgt, zul je nog steeds een flink deel zelf moeten ophoesten.

Huurstijgingen
Ook huurders ontkomen er niet aan om een groot deel van de verduurzamingsrekening te betalen. Corporaties kunnen de renovatie van hun woningenbestand vast niet alleen uit eigen middelen financieren. De huren zullen dus ongetwijfeld stijgen.
Verder vrees ik dat de belastingen flink omhoog gaan als de overheid haar inkomsten uit gaswinning en accijnzen op fossiele brandstoffen verliest. De schatkist moet immers toch gevuld.

Wat levert het op?
Je kunt je trouwens afvragen of al die verduurzamingsmaatregelen wel effect hebben. Zo zijn voor de productie van bijvoorbeeld de accu’s van warmtepompen nog steeds veel fossiele grondstoffen nodig. De winning hiervan tast de natuur aan.
Bovendien is Nederland op wereldschaal natuurlijk een kleine speler. Waarom moeten wij dan weer het braafste jongetje van de klas zijn en vooroplopen met verduurzamen? Ik zeg: regering, laat in elk geval ouderen met rust. Stel een maximumleeftijd in, waarboven mensen niet meer hoeven te investeren in duurzaamheid.”

Oneens, het loont wél

“Investeren in duurzaamheid loont wél! Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor je kinderen en kleinkinderen en laat hun een leefbare wereld na.

Loeiheet
Mijn oudste zoon, schoondochter en kleindochters wonen in Texas. Daar zijn de zomers erg heet, soms dagen van 42 graden. Ook in Nederland was de zomer van 2018 warm en droog. De opwarming van de aarde leidt tot extremer weer, stijging van de zeespiegel en meer overstromingen. En hiermee ook tot meer klimaatvluchtelingen.

Demonstratie
In 2016 raakte ik betrokken bij Grootouders voor het Klimaat (www.grootoudersvoorhetklimaat.nl), een groep mensen die overheid, bedrijfsleven en burgers wil aansporen om het klimaatprobleem voortvarend aan te pakken. Iedere twee weken demonstreren we op het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag. We stellen Kamerleden kritische vragen over het klimaatbeleid, dat zo stevig en consistent mogelijk moet zijn. Begin 2017 hebben we onze standpunten verwoord in ons manifest Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen, gericht op alle politieke partijen.

Steentje bijdragen
Natuurlijk, ik kan het klimaatprobleem niet alleen oplossen. Maar ik wil wel bijdragen aan het verminderen van de CO2 -uitstoot door eenvoudiger en duurzamer te leven. Ik heb geen auto, verspil weinig energie en voedsel en doe lang met mijn kleding. Ook vervang ik vlees regelmatig door peulvruchten. Lekker en nog goedkoper ook! Bovendien ben ik lid van een energiecoöperatie die in Rijswijk zonnepanelen op de Gemeentewerf legt. Ook heb ik zonne-certificaten van de coöperatie aan mijn zoon en zijn vriendin gegeven. Dit scheelt op hun energierekening!”

www.grootoudersvoorhetklimaat.nl T: 020-33 00 566

"Doe het voor je kinderen en kleinkinderen"

- Anneke Duijndam (70, Rijswijk), lid van de kerngroep van Grootouders voor het Klimaat

"Je kunt ook ‘gratis’ maatregelen nemen"

- Puk van Meegeren (59, Utrecht), energieadviseur bij Milieu Centraal (een organisatie die praktische tips geeft voor duurzamer leven in en rondom het huis)

Oneens, wel de moeite waard

“Investeren in duurzaamheid is altijd de moeite waard voor het milieu en vaak eveneens voor het wooncomfort. En het kan financieel aantrekkelijk zijn, zeker ook voor senioren.

Zonnepanelen
Onze indruk is dat vooral jongere senioren bereid zijn om hun huis op te knappen en in duurzaamheid te investeren. Bijvoorbeeld door zonnepanelen aan te schaffen. De terugverdientijd is ongeveer acht jaar; zij zullen vaker de verwachting hebben dat ze die investering er wel uit halen.

Rompslomp?
Vanaf een jaar of 75 stellen senioren zich vaker de vraag hoelang ze nog in hun woning willen blijven en wat ze er nog aan willen doen. Vermoedelijk zien zij ook wat meer op tegen de mogelijke rompslomp die bij het verduurzamen komt kijken. Toch zijn lang niet alle maatregelen even ingewikkeld. Zo wordt spouwmuurisolatie aan de buitenkant gedaan en vloerisolatie via de kruipruimte. Je hebt er nauwelijks last van en het levert wel veel woongenot op, omdat de woning er lekkerder warm van wordt. Bovendien is een goed geïsoleerd huis meer waard op het moment dat je het zou willen verkopen.

Geld uitsparen
Wil – of kan – je financieel niet investeren in duurzaamheid, dan kun je ook ‘gratis’ maatregelen nemen. Verwarm bijvoorbeeld de kamers die je thuis nauwelijks gebruikt niet, draai de thermostaat wat lager en draag een dikke trui, zet in de slaapkamer niet de verwarming aan, maar warm je bed voor het slapengaan even op met een elektrisch dekentje. Met dit soort maatregelen spaar je stookkosten uit én help je het milieu.”

Kijk eens op: www.rijksoverheid.nl en dan bij onderwerpen: Klimaat, milieu en natuur (en dan bijvoorbeeld duurzame energie of klimaatverandering)

In gesprek met onze directeur over duurzaamheid? Schuif aan bij de Tafel van Tien

Aan de Tafel van Tien gaan senioren over uiteenlopende onderwerpen in gesprek met directeur van KBO-PCOB Manon Vanderkaa en enkele collega’s. Zo horen we hoe u tegen zaken aankijkt en wat u belangrijk vindt. We vinden het namelijk van belang om te weten wat er speelt in het dagelijks leven van senioren.

Op 16 mei praten we over het thema Duurzaamheid. Meepraten? Meld u dan aan voor de Tafel van Tien