Drie tips om sneller uw rijbewijs te krijgen

Uw rijbewijs moet binnenkort verlengd worden en u moet daarvoor een rijbewijskeuring ondergaan. Door drukte bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan de wachttijd flink oplopen. Wat kunt u zelf doen om vertraging zo veel mogelijk te voorkomen? KBO-PCOB geeft tips.

Tip 1: Begin op tijd, let op de verloopdatum

Stuur de Gezondheidsverklaring op tijd in. Deze verklaring bevat vragen over de gezondheid, zoals eventuele ziektes of aandoeningen, medicijngebruik of lichamelijke beperkingen. Houd de verloopdatum van het rijbewijs daarom goed in de gaten. De RDW verstuurt vier maanden van tevoren een brief, maar dat kán te laat zijn. Heeft u geen tot weinig medische belemmeringen, dan volstaan vier maanden bij digitaal insturen. Bij gezondheidsklachten waarvoor aanvullend medisch onderzoek nodig is – zoals slaapapneu, dementie, parkinson  of bij bepaald medicijngebruik – kunt u de Gezondheidsverklaring beter vijf of zes maanden van tevoren indienen bij het CBR.

Na het insturen van de Gezondheidsverklaring, ontvangt u binnen maximaal zeven weken het formulier voor de arts en eventuele verwijzingen naar specialisten. Stuurt u de Gezondheidsverklaring digitaal op, dan krijgt u de formulieren via Mijn CBR. Stuurt u de verklaring op papier, dan krijgt u de formulieren per post.

Tip 2: vul de Gezondheidsverklaring digitaal in

Het CBR heeft graag dat mensen de Gezondheidsverklaring digitaal invullen. Dat kan op www.cbr.nl U heeft daarvoor een DigiD met sms-code nodig (aan te vragen via www.digid.nl; dit kost circa vijf dagen). Met deze DigiD maakt u op de CBR-website een account aan: Mijn CBR. Bij het aanmelden via een digitaal formulier kunnen mensen geen relevante vragen missen, en zijn de antwoorden altijd leesbaar. Daarom kan het CBR de aanvraag dan sneller verwerken.

Wilt u hulp bij het digitaal invullen, vraag dan iemand in uw omgeving of doe een beroep op de ouderenadviseurs of tabletcoaches van KBO-PCOB. U kunt de Servicetelefoon bereiken via 030-340 06 55 voor iemand bij u in de buurt.

Vijf tips om de papieren Gezondheidsverklaring in te vullen:
- Vul álle vragen zorgvuldig in
- Zorg dat uw handschrift leesbaar is
- Voorkom dat u door de barcode (onderaan op het formulier) heen schrijft
- Vergeet niet uw BSN te vermelden
- Maak kopieën van de Gezondheidsverklaring

Op papier invullen blijft mogelijk

KBO-PCOB hamert er steeds op: niet iedereen is digitaal vaardig. Daarom blijft het mogelijk de Gezondheidsverklaring op papier in te vullen en per post op te sturen. Het kan dan wel langer duren. Het formulier is verkrijgbaar bij de meeste gemeenten en bij een CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven of Rijswijk. Bestellen via de CBR-webshop kan ook, tegen bijbetaling. Het is belangrijk om het formulier duidelijk en volledig in te vullen. Want bij het CBR wordt uw formulier gecontroleerd door een digitale scanner. Ontbreekt er informatie of is iets onleesbaar, dan wordt het formulier teruggestuurd en duurt het proces nog langer.

Tip 3: kies een arts die werkt met ZorgDomein

Het CBR adviseert de medische rijbewijskeuring en het eventuele aanvullende medische onderzoek te laten uitvoeren door een arts die werkt met ZorgDomein. Dit is een digitaal platform waarop zorgverleners snel en veilig patiëntgegevens uitwisselen. Het CBR werkt hier sinds december 2018 mee. Artsen die hiermee werken, vullen de informatie digitaal in en sturen dit vervolgens naar het CBR. Dit versnelt het proces. Dit kan ook als u op papier begonnen bent. Vraag dus bij het maken van de afspraak of de arts met ZorgDomein werkt.

Meer info: www.cbr.nl, klantenservice CBR: 088-227 77 00

Lees meer over de rijbewijskeuring en de eventuele vergoeding