Podcast De hele wereld in je oren

 

Foto’s: Shutterstock

Tekst: Annemieke Lenssinck

Afbeelding van een koptelefoon en microfoon op een houten tafel

Dit is een lofzang op de podcast. Een manier om de wereld binnen te halen, overal en altijd. Moeilijk is het niet om podcasts te luisteren, verslavend wel. Maar wat een fantastische verslaving.

Foto van een bebost berglandschap in herfstkleurenIn het vroege voorjaar van 2020 maakte ik een reis dwars door Alabama, een staat in het zuidoosten van Amerika. Ik zwierf door de dichtbegroeide bossen, snoof de lokale geuren en kleuren op en verkende de cultuur.

In Woodstock, een slaperig plaatsje zoals er in Amerika duizenden zijn, maakte ik kennis met een paar inwoners. Een van hen leerde ik goed kennen: John B. McLemore, klokkenmaker en genie. Zijn levensgeschiedenis blies me compleet van de sokken.

Nu komt het gekke: John B. McLemore was al een paar jaar dood toen ik hem ontmoette. Bovendien reisde ik niet écht door Alabama. Ik was gewoon in Nederland. Corona had reizen immers onmogelijk gemaakt.

De wereld zat op slot.
Net als een slordige veertig miljoen anderen in alle uithoeken van de wereld beluisterde ik het verhaal van McLemore via mijn telefoon, in de zeven afleveringen van een podcast: S Town.

Fenomeen

Het was mijn kennismaking met wat me jarenlang een ondoorgrondelijk fenomeen had geleken. De podcast – ik had er wel van gehoord, maar wat het nou precies was?

Altijd en overal

Miljoenen mensen luisteren naar podcasts sinds in 2004 de eerste verscheen. Het medium wordt almaar populairder. Wat mij betreft zit het succes ‘m vooral hierin: ik kan een podcast altijd en overal beluisteren en moeite of extra tijd kost het me niet.

Luisterde ik jarenlang op zondagochtend op de radio naar OVT, nu draai ik me om tien uur nog eens lekker om. Mijn favoriete geschiedenisprogramma verschijnt nu ook als podcast, dus luister ik wanneer ik dat wil.

En: waar ik maar wil. In de auto of de trein, tijdens een wandeling, in de sportschool. Soms ook in bed. Het is echt fijn om in slaap te vallen, terwijl een mooie stem je een verhaal vertelt. Oortjes in, niemand die er last van heeft.

Wat u altijd al wilde vragen over podcasts

Afbeelding van een vrouw die op de bank met een koptelefoon op naar een podcast luistertWat is een podcast eigenlijk?

Een podcast is een moderne uitvoering van een radioprogramma. Het grote verschil: een podcast kunt u beluisteren waar, wanneer en hoe vaak u maar wilt. Podcasts zijn namelijk beschikbaar via internet. U kunt een podcast direct streamen, net zoals u een video van YouTube bekijkt, of downloaden en later beluisteren.

Divers

Podcasts heb je in soorten en maten. Er zijn documentaires, interviewprogramma’s en hoorspelen, maar ook nieuwsprogramma’s die dagelijks verschijnen.

Veel podcasts zijn gewijd aan een onderwerp of thema: sport, cultuur, muziek, geschiedenis, literatuur, waargebeurde misdaad en ga zo maar door.

De ene podcast duurt tien minuten, een andere wel twee uur. Podcasts zijn bijna altijd series. Een serie kan in zijn geheel klaarstaan of er verschijnt regelmatig een nieuwe aflevering.

Hoe luister ik naar een podcast?

De handigste en meest gebruikte manier om een podcast te beluisteren is via een gratis app op uw mobiele telefoon (met internet, dat wel) of tablet. Daarmee kunt u zoeken op categorieën, u abonneren op een podcast en nieuwe afleveringen automatisch downloaden.

Op de iPhone staat standaard al een app, voor een toestel met Android kunt u bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijke app Pocket Casts downloaden.

Beluister of download een podcast via wifi. Zo gaat het niet ten koste van uw databundel.

Ook via computer of laptop

Een podcast kunt u ook via de computer of laptop beluisteren. Op www.radioviainternet.nl en www.podcastluisteren.nl zijn talloze podcasts te vinden.

Ze zijn Nederlandstalig en zoeken op onderwerp is gemakkelijk. Door op een podcast te klikken kunt u direct beginnen met luisteren.

Is podcast luisteren gratis?

Meestal wel. In sommige podcasts zit een reclameboodschap, waarmee de maker wat verdient.

Hoe vind ik al die podcasts?

Het aanbod is enorm en de pareltjes vinden lijkt misschien niet eenvoudig. Geen idee waar te beginnen? Kies gewoon een podcast in een genre of over een onderwerp dat u aanspreekt. Of raadpleeg kranten, tijdschriften en websites van bijvoorbeeld de omroepen. Die geven volop tips.

Kijk ook eens op het gloednieuwe online platform De Luistermap. Dat verzamelt podcasts over ouder worden. Thema’s lopen uiteen van geschiedenis en misdaad tot liefde en intimiteit.

Tien podcasts die het luisteren waard zijn

1. Gezond genieten

Foto van een hand die een afwerend gebaar maakt naar een glas bierKBO-PCOB gaat in aanloop naar de 40 dagen-geen-druppel-actie in gesprek over gezond genieten. In drie podcasts behandelen we de cijfers rond alcohol, bespreken we wat je kan verwachten als je meedoet aan 40 dagen geen druppel en op welke manieren KBO-PCOB je kan helpen om het vol te houden.

2. Alle podcasts van Klara

Logo van KlaraDe Belgische zender Klara maakt verrukkelijke podcasts over historische onderwerpen. Vaak zijn ze gebaseerd op een boek en worden ze verteld door de schrijver zelf. Aanraders: Venezia, De Bourgondiërs, Napoleon, Revolusi, De wereld van Wildevrouw en Een Italiaanse reis.

3. 99% invisible (Engels)

Logo van 99% invisibleWat hebben een Amerikaans pretpark en de couveuse met elkaar te maken? 99% invisible is een aanstekelijke podcast over het ontwerp achter alledaagse zaken. Luister vooral naar de afleveringen over de bouw van de Bijlmer.

4. Echt Gebeurd

Logo van Echt GebeurdIn deze podcast vertellen mensen mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets wat ze zelf hebben meegemaakt.

5. De Nabeschouwing met Tim Fransen

Logo van De NabeschouwingEen podcast over jawel… corona. Niet meteen afhaken, want filosoof en cabaretier Tim Fransen is heel geestig en hij houdt het luchtig. Toch zetten zijn beschouwingen aan tot denken.

6. De Deventer mediazaak

Logo van De Deventer Mediazaak podcastPodcastmaker Annegriet Wietsma gaat in deze serie na hoe de roemruchte Deventer moordzaak ontaardde in een mediazaak. Over de rol van opiniemakers, BN’ers andere betrokkenen. Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld als ‘de klusjesman’, vertelt hoe de zaak nog steeds zijn leven beheerst.

7. Alle documentaires van Het Spoor Terug

Logo van Het Spoor Terug podcastOnder de titel Het Spoor Terug brengt VPRO’s geschiedenisprogramma OVT fraaie minidocumentaires over gebeurtenissen in onze vaderlandse historie.

8. Kassiewijle

Logo van de Kassiewijle podcastRadiomaker Laura Stek en kunstenaar Babs Bakels nemen onze (veranderende) relatie met de dood onder de loep. De moeite waard, ook vanwege de Amsterdamse Jel, Babs 88-jarige oma die een bijzondere rol in haar leven speelt.

9. Toen en nu

Kijk ook eens op het gloednieuwe online platform De Luistermap. Dat verzamelt podcasts over ouder worden. Thema’s lopen uiteen van geschiedenis en misdaad tot liefde en intimiteit. Bijvoorbeeld Toen & nu. Een podcast met bemoedigende verhalen van ouderen. Hoe tegenslag hun niet alleen zorgen en verdriet, maar vooral ook kansen bood. En een nieuwe koers met onverwachte vergezichten.

Ook te beluisteren via de website www.upinnederland.nl

10. De man en de maan

Logo van De man en de maan podcastRadiomaker Saar Slegers volgt in deze meeslepende podcast een Nederlandse astronoom die drie jaar lang met de Chinezen samenwerkte om een antenne op de maan te krijgen.

Word abonnee!

Neem nu een abonnement op het Magazine van KBO-PCOB en geniet van mooie interviews, aangrijpende verhalen, stevige dossiers en handige informatie. Profiteer bovendien van de vele voordelen die u als abonnee geniet en doe mee aan de winacties.