Ouderwetse tips om warm te blijven

Hoe deden we dat toch vroeger in de winter? Toen we woonden in huizen met dunne muren, enkel glas, slecht geïsoleerde vloeren en tochtige zolders? Nou, deels hadden we het gewoon koud. Stonden er ijsbloemen op de ramen. Maar we verzonnen ook slimme oplossingen om warm te blijven. En die kunnen in deze tijd heel goed van pas komen. Hier onze ouderwetse tips om het warm te hebben in de winter zonder dat je gas verstookt.

Kleed je warm aan
De tijd van ’s winters binnen in een T-shirt lopen, is voorbij. Kleed je warm aan. Met een dikke zelfgebreide trui van wol. En warm ondergoed met lange mouwen en lange pijpen. Plus goede warme pantoffels. Zo houdt iedereen zichzelf warm.

De rol van gordijnen
Warmte uit zonlicht is gratis, dus benut deze warmte optimaal. Laat het zonlicht overdag binnen en sluit de gordijnen zodra het donker wordt. Want gordijnen zijn een extra laag isolatie en houden de warmte in de kamer. Veel gordijnen zijn tegenwoordig modieus, maar dun. Koop op de markt, Marktplaats of in de kringloopwinkel ouderwetse gordijnen, velours en gevoerd, die houden heel wat kou tegen.

Doe de deur dicht!
Verspil geen warmte in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je samen zit. Doe de deuren dicht, precies zoals je moeder het vroeger tegen je zei. Hang voor de tussendeuren naar onverwarmde ruimtes tochtgordijnen. Zo voorkom je dat de warmte kan ontsnappen en blijft het binnen aangenaam warm. Gordijnen voor een trapgat kunnen ook flink veel koude tocht besparen.

Eerherstel voor de tochthond
Maak zelf je deuren, ramen en vloerspleten tochtvrij. Bijvoorbeeld door een zelfklevende rubberen afdichting rond deuren en ramen te plaatsen, dat is relatief goedkoop en gemakkelijk. En we pleiten voor een eerherstel voor de zelfgemaakte tochthond. Deze rol plaats je onder tegen ramen of deuren met kieren, zodat de kou wordt geblokkeerd. Leuk om te maken en het helpt echt!

Maak zelf een tochthond

Kaarsen zijn meer dan gezellig
Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar kaarsen helpen absoluut mee om het knusser te maken in huis. Ze zorgen niet alleen voor een warmere sfeer, maar ook letterlijk voor een warmere kamer.

Vloerkleden voelen warmer aan
Mooie hardhouten vloeren zijn in, maar in de winter voelt dat niet altijd even prettig aan. De oplossing: koop een paar mooie en stevige vloerkleden. Dat oogt gezellig, maar voelt ook meteen warmer aan omdat een vloerkleed de warmte langer vast kan houden.

Lekkere warme kruik
Leg dikke (liefst wollen) dekens of dekbedden op alle bedden. Verwarm het bed voor met een kruik. Dan kan de kachel ’s nachts uit. Met je buik tegen een warme kruik aan liggen, iets fijners bestaat er niet.

Hou de radiatoren vrij
Staat er een kast, stoel of bank voor een radiator, haal deze dan weg. Het staat misschien wel leuk, maar de meubels absorberen de warmte die je huis zou moeten opwarmen. Door de radiator vrij te maken, kan de warme lucht vrij circuleren. Hetzelfde geldt ook voor je gordijnen en drogende kleren: hou ze weg van de radiator zodat je het meeste uit je warmtebron kan halen.

Weerspiegel de warmte
Een radiator straalt niet alleen warmte de kamer in, maar ook naar buiten via de muur erachter. Vroeger plakten we aluminiumfolie achter de radiatoren om de warmte te weerspiegelen. Tegenwoordig heb je daar allerlei handige en niet te dure rollen radiatorfolie voor in de bouwmarkt. Dit folie reflecteert de straling van de radiator, zodat de kamer en niet de muren worden opgewarmd.

Zet de thermostaat lager, maar niet te laag
Zet de thermostaat overdag op 18℃ of 19℃, in plaats van 20℃. Elke graad lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Het went echt en het scheelt veel. Houd de temperatuur in een niet goed geïsoleerde woning wel minimaal op 15℃. Ook ’s nachts. Anders wordt je huis te vochtig en krijg je last van schimmels en huisstofmijt. En dat is niet goed voor je gezondheid.

Bakplaat en folie eruit
Zet de oven na gebruik open zodat de ruimtes eromheen nog wat meegenieten van de bakwarmte. En haal de bakplaat uit de oven als je deze niet gebruikt. Zo’n bakplaat belemmert de luchtdoorstroming, waardoor de oven meer energie verbruikt. Zonde als je hem niet eens gebruikt. Hetzelfde geldt voor folie over de ovenroosters. Heb je ze niet nodig, haal ze dan uit de oven.

 

Word abonnee!

Neem nu een abonnement op het Magazine van KBO-PCOB en geniet van mooie interviews, aangrijpende verhalen, stevige dossiers en handige informatie. Profiteer bovendien van de vele voordelen die u als abonnee geniet en doe mee aan de winacties.