Speciaal concert van de drie baritons voor KBO en PCOB leden! Marco Bakker is nog lang niet uitgezongen

Speciaal voor KBO-PCOB-leden: 50PlusBeurs + concert slechts € 17,50

De 3 baritons in concert

Dit jaar is er voor het eerst op de 50PlusBeurs een concert, speciaal voor leden van KBO-PCOB (en hun partners of introducés). Op woensdag 19 september verzorgen de 3 Baritons – Marco Bakker, Ernst Daniël Smid en Henk Poort – samen met twee sopranen een overweldigend optreden.  Voor slechts € 17,50 kunt u naar de beurs én aansluitend naar deze bijzondere ‘Silver Show’.

Dit jaar werd in de Grote Kerk van Beverwijk zijn 80ste verjaardag gevierd. Wie denkt dat operazanger Marco Bakker daarmee wel zo’n beetje is uitgezongen, slaat de plank volledig mis. Sterker nog, hij wil nog elke dag studeren en zijn stem is volgens kenners zelfs steeds beter gaan klinken.

Beursticket op een dag naar keuze: € 5,- (i.p.v. € 17,50)

Combiticket Beurs & Show op woensdag 19 september 2018: v.a. € 17,50 (i.p.v. € 35,-)

Van kweekschool naar conservatorium

Op het plaatsje voor zijn huis in de Populierenlaan in Beverwijk staat een motor op drie wielen, zo’n snel en wendbaar monster waarmee je in files tussen de rijen auto’s door kunt scheuren. De boodschap is duidelijk: hier woont geen ouwe, grijze muis. Het is dan ook een imposante gestalte die opendoet. En de zinnen die hij produceert klinken allemaal even welluidend.

‘Op het conservatorium kreeg ik spraakles van de beroemde Hannie Veldkamp. Van haar leerde ik zo ‘keurig’ te praten. Mijn moeder noemde me toen een uitslover, maar ik vond het mooi. Zo hoorde het. En zo ben ik het blijven doen.’

Dat hij op het conservatorium terechtkwam, had hij te danken aan de oma van een van zijn vriendinnetjes. Marco zat op de kweekschool en speelde in zijn vrije tijd met een bandje op feesten en partijen in de buurt. Dixieland en rock & roll. ‘De vrouw hoorde mij zingen en zei: “Jij hebt zo’n mooie stem, je móet zangles gaan nemen.” Ze verwees me naar Coby Riemersma, in Heemstede, een professionele pedagoge die ik helemaal niet kon betalen. Gelukkig vond ze het goed als ik in plaats daarvan klusjes deed – ik heb zelfs nog een tuinhuisje voor haar gebouwd.’

Na een korte periode was Marco rijp voor het conservatorium waar hij, met enige moeite, het toelatingsexamen haalde. Een van zijn handicaps, toen, was dat hij niet erg veel zin had om te studeren. Hij ging liever zwemmen in de zee of met vrienden naar het jazzcafé. Zelfs aan het begin van zijn professionele carrière zou hij de techniek niet erg serieus nemen: ‘Ik had genoeg aan mijn stem. Vond ik.’

Muzikaal

Alle Bakkertjes – vader, moeder, Marco en drie zussen – waren muzikaal. Zijn ouders zongen in het operakoor Zang en Vriendschap en twee van zijn drie zussen maakten deel uit van een semi-vocale groep die later nog platen zou maken en televisieoptredens zou verzorgen. ‘De radio stond altijd afgestemd op het Vlaamse radioprogramma Opera en Belcanto van Etienne Van Neste. We kregen ook pianoles, maar daar had ik het geduld niet voor. Ik koos voor een gitaar, daar kon ik zo fijn bij zingen.’

Wat ook wel prettig was: Marco wist met dit instrument, zijn liedjes en zijn looks veel meisjes te imponeren. Ook zijn latere vrouw Willeke van Amelrooy ‘Willeke heeft me later, toen we elkaar al een tijdje kenden, verteld dat ze me weleens heeft gezien op het strand bij Wijk aan Zee.’ Marco en Willeke schelen zeven jaar; als zij hem óók was opgevallen, zou er van een romance sowieso geen sprake hebben kunnen zijn. Dertig jaar later was het wel raak. Ze hadden allebei al meerdere relaties achter de rug. Zij had een dochter, hij een zoon. Nu hadden ze samen twee kinderen. Ze vormden een glamour-koppel, dat met regelmaat in ‘de bladen’ stond.

Bij de tweede mok koffie zijn tientallen onderwerpen de revue gepasseerd. Hoe je fit blijft op je 80ste – ‘zo veel mogelijk blijven bewegen!’ Of hoe hij beste maatjes is geworden met Ernst Daniël Smid en Henk Poort, waarmee hij al sinds 1996 als de 3 Baritons optreedt. En ook hoe hij elke dag nog wil studeren – ja, nu wel – en volgens kenners steeds beter is gaan zingen.

Er is eigenlijk maar één onderwerp wat onbesproken blijft. Het Ongeluk. Hoe hij op 31 oktober 1997 op een parkeerdek van de Arena per ongeluk een vrouw doodreed. Als deze olifant in de kamer tóch even wordt aangeraakt, verstrakt zijn gezicht, verzwakt zijn stem, worden de zinnen korter en zwijgt hij ten slotte helemaal. In de documentaire die zijn stiefdochter Denise heeft gemaakt, is eigenlijk alles al gezegd. Het hoofdstuk is afgesloten.

Wie wil weten wat de impact van het ongeluk op zijn privéleven – maar vooral ook zijn carrière – is geweest, kan hier, via Uitzending Gemist, de documentaire terugkijken.

Lees het hele artikel in het Magazine van KBO-PCOB. Geen lid? Neem dan nu abonnement op het Magazine!