Mag ik even naar het toilet?
Tekst: Rianne van der Molen
Foto’s: Aldo Allessie, Shutterstock

Wat als u onderweg opeens naar het toilet moet? De 90-jarige Salvatore Cantiere vraagt dan vaak of hij het personeelstoilet in de supermarkt mag gebruiken. Vaak is dat prima, maar op 2 juni treft hij een onwillige caissière. ‘Het was zo vernederend.’

Iedere donderdag rijdt Salvatore Cantiere met zijn scootmobiel van Voorhout naar Sassenheim. Om zo goedkoop mogelijk uit te zijn – hij heeft enkel een AOW-uitkering – maakt hij daar een rondje langs een aantal supermarkten.
Vlak voor de terugreis naar Voorhout vraagt hij afgelopen 2 juni bij Dirk van den Broek of hij na het afrekenen even gebruik mag maken van het toilet. ‘De terugreis naar Voorhout is ongeveer twintig minuten en dat is net te lang om het op te houden’, vertelt hij. ‘En bij deze Dirk mocht ik eerder gebruikmaken van het personeelstoilet.’
Nu loopt het echter anders. De caissière reageert bits. ‘Nee, dat kan niet’, antwoordt ze. ‘Toen ik haar vroeg naar het waarom, zei ze dat er geen waarom was’, vertelt Cantiere. Ik was echt geschokt. Wat u doet is onmenselijk, zei ik nog. Ze wuifde me weg alsof ik een klein kind was. Ik voelde me als oudere gediscrimineerd en heb aangegeven dat ik het hier niet bij zou laten zitten.’
Stel toilet open!
Hoe vervelend de situatie ook is, meneer Cantiere kan wettelijk gezien weinig inbrengen tegen deze beslissing. ‘Helaas is hier niets over vastgelegd in de wet’, zegt Jan Brinkers (beleidsadviseur KBO-PCOB).
‘Iedere supermarkt voert zijn eigen beleid op dit gebied. Het is dus vaak afhankelijk van de locatie, de manager en/of de medewerkers of u toegelaten wordt tot het toilet. Als KBO-PCOB willen we heel graag dat dit gaat veranderen. Vanuit de Toiletalliantie voeren we samen met diverse andere organisaties een lobby om bedrijven te wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Want daar hoort wat ons betreft het openstellen van je toilet bij, sowieso voor kinderen, mensen met darm- of blaasproblemen, zwangeren en ouderen.’

De gevolgen van weigering kunnen immers nogal vervelend zijn. Ook voor meneer Cantiere. ‘Waar ik al bang voor was, gebeurde. Onderweg kwam ik in de problemen. Mijn mooie broek en schoenen: alles werd kletsnat.
Huilend ben ik naar huis gereden, ik schaamde me verschrikkelijk. Het was zo vernederend.’ Dat hij wettelijk gezien niets kan met de situatie, frustreert hem. Door zijn medewerking aan dit artikel hoopt hij dat er meer aandacht voor het probleem komt.
‘Na lang douchen was ik van buiten weer schoon en fris, maar ik ben er nog steeds verdrietig over. Deze dag vergeet ik helaas nooit meer.’
Reactie Dirk van den Broek:
‘We vinden het ontzettend vervelend dat deze meneer dit heeft ervaren in een van onze supermarkten. Helaas kunnen we nu niet achterhalen bij wie dit is geweest en waarom deze keuze is gemaakt.
Er is zeker geen sprake van een standaardweigering. Ouderen en kinderen mogen altijd gebruik maken van het personeelstoilet bij een Dirk-vestiging.
We betreuren het zeer dat deze meneer een vervelende ervaring heeft gehad en hebben dit onderwerp bespreekbaar gemaakt in onze winkels, om te zorgen dat een dergelijke situatie niet meer voorkomt.’
Esther Kingma, persvoorlichter.

Tips bij toiletweigering
• Vraag naar de manager. Sommige medewerkers kennen niet precies het beleid en kunnen uit onzekerheid weigeren. Het kan zijn dat de manager er geen probleem mee heeft.
• Dien een klacht in bij de supermarkt of winkel. Altijd doen als u zich onheus bejegend voelt. Wellicht krijgt u het niet voor elkaar om alsnog het toilet te mogen gebruiken, maar u geeft in ieder geval een signaal af. Kijk op hun contactpagina voor het mailadres.
• Plaats een review (reactie) op hun website of op Reviews bij Google Maps.
• Als u bijvoorbeeld een darmaandoening heeft zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kunt u via de stichting Crohn & Colitis NL een toiletpas aanvragen. Deze pas heeft geen wettelijke status, maar maakt vaak wel indruk bij personeelsleden of managers.
• Mail een gemeenteraadslid. Steeds meer gemeenten hebben een actiever beleid op het gebied van toiletten en daar helpen signalen zoals deze bij.
• Zoek een openbaar toilet in de buurt. Dat kan bijvoorbeeld met de HogeNood-app op uw smartphone.

Word abonnee!
Neem nu een abonnement op het Magazine van KBO-PCOB en geniet van mooie interviews, aangrijpende verhalen, stevige dossiers en handige informatie. Profiteer bovendien van de vele voordelen die u als abonnee geniet en doe mee aan de winacties.