Laatbloeiers Festival voor zestigplussers

Tekst: Barbara Willems
Foto’s: Marije Kuiper

De zestigplusser anno 2023 bevindt zich in een nieuwe levensfase waarin verleden, heden en toekomst samenkomen. Theaterfestival Laatbloeiers biedt op 31 oktober in het Utrechtse Tivoli een divers cultureel programma: vijf zalen vol talkshows, muziek, theater, workshops en familieopstellingen. Centraal staat de vraag: waar staat u nu in uw leven en wat geeft u door aan de volgende generaties?

Het is tijd dat de zestigplusser een eigen festival krijgt. Werk wordt minder belangrijk en het besef groeit dat het leven eindig is. Vragen dienen zich aan, wat uw achtergrond ook is. Hoe is uw leven verlopen en hoe had u gewild dat het was gegaan? Hebt u iets af te hechten met uw ouders of te delen met de generaties ná u? Wat zijn de verhalen die een leidraad bleken voor uw leven, in voor- en tegenspoed?

Wie je bent, heb je maar voor een deel in de hand. Dat andere deel is de geschiedenis van de generaties vóór u en u geeft dat stokje weer door aan de generaties na u. Tijdens Laatbloeiers verbreken we de ban van oud zeer én vieren we het leven.

Groei tot de laatste snik

‘De zestigplusser van nu is vaak opgegroeid in een zwijgzaam ouderlijk huis, waar nauwelijks werd gepraat over gevoelens. Laatbloeiers verleidt en inspireert haar publiek om juist méér te vertellen. Vier je nieuwsgierigheid, deel je verhaal en kijk wat er gebeurt. Persoonlijke groei is echt mogelijk tot de laatste snik’, vertelt Alet Klarenbeek, programmamaker en initiatiefnemer van Laatbloeiers.

Veel bekende gezichten

Wat kunnen we verwachten?

  • Hadassah de Boer en Anita Witzier gaan in talkshows in gesprek met onder anderen Hedy d’Ancona, Bram Bakker en Johnny Manuhutu over gedane zaken en nieuwe vergezichten.
  • Els van Steijn schreef in het boek De Fontein hoe je meer grip op je leven kunt krijgen door inzicht in je familiesysteem. Ze laat haar inzichten zien in live familieopstellingen.
  • Yasmina Aboutaleb bevraagt Roline Redmond en Hassnae Bouazza over hun familiegeschiedenis.
  • Frits Spits speurt het muzikale liedjeslandschap af, op zoek naar oude pareltjes.
  • Er is livemuziek, met o.a. Izaline Calister, Massada en het Amsterdamse popkoor voor senioren Lust for life.
  • U kunt ook zelf aan de slag met uw eigen verhaal in workshops zang, dans en schilderen.
  • Er is een foto-expositie van PR-OUD: een sprankelend eerbetoon aan de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd.

Theaterfestival Laatbloeiers

Datum: 31 oktober 2023

Tijd: van 10.00 tot 18.00 uur

Plaats: Tivoli Vredenburg in Utrecht

20% korting voor KBO-PCOB-leden!

Kaarten kosten normaal € 25

KBO-PCOB-leden krijgen € 5 korting en betalen slechts € 20

Ga naar www.laatbloeiers.nl

Gebruik kortingscode: KBOPCOB

Over UP!

Het festival is een initiatief van UP!, een beweging met een nieuwe kijk op ouder worden. Door ontmoetingen, zoals talkshows, festivals en themagesprekken in de wijk, brengt UP! mensen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt.

www.upinnederland.nl