Kijk, dat is nou handig! Tips van (klein)kinderen

 

Foto’s: inzenders

Tekst: Rob Hoekstra

Senior houdt meerdere afstandsbedieningen op en haalt vragend de schouders op

Bestaat er een afstandsbediening waar moeder wel raad mee weet, zou er iets verzonnen zijn als je lastig iets kunt pakken, wat is nou een handig mobieltje voor senioren? Wie op zoek is naar een oplossing voor alledaagse problemen, moet vaak zelf het wiel uitvinden. Objectieve websites voor ‘handige dingen’ zijn er nauwelijks. Daarom vroegen we kinderen en kleinkinderen wat zij hebben gevonden. Dat leverde een bonte verzameling tips op. Kijk, dat is nou handig…

‘Pasjeshouder met schuifje is echt reuze handig’

Secrid pasjeshouder‘Mijn vader van 72 heeft reuma. Hij kan heel slecht met zijn vingers pasjes pakken uit zijn portemonnee. Daarom heb ik een pasjeshouder met schuifje voor hem gekocht.

Mijn vader kan niet meer zonder. Hij vindt het ideaal! Hij hoeft zijn portemonnee niet meer te pakken met al die bank- en verzekeringspasjes. Nu pakt hij de pasjeshouder, trekt aan het speciale schuifje en het pasje dat hij nodig heeft, komt omhoog. Vervolgens kan hij het zonder problemen eruit halen.

Het is echt reuze handig voor mensen met reuma of als je bijvoorbeeld dikke vingers hebt. Ik ben blij dat ik hem daarmee heb kunnen helpen. Soms zit gemak ‘m echt in de kleine dingen’, aldus
Janneke Huijben uit Zuidlaren.

‘Door de gps-tracker kon hij naar hartenlust wandelen’

Horloge met gps

‘Mijn vader wandelde graag iedere dag, maar hij was dementerend en wilde nog weleens verdwalen. Om zijn dagelijkse wandelroutine in stand te houden en te zorgen dat hij toch zelfstandig naar buiten kon, hebben mijn broers en ik toen een gps-tracker gekocht.

Dat was een zendertje dat aan zijn riem vastzat en waarmee we dan via de computer konden zien waar hij zich bevond. Dan lichtte er een rood puntje op met zijn locatie’, zegt Egbert Hartman.

 

‘Mijn moeder was niet zo handig met computers. Als mijn vader lang wegbleef, belde ze ons. Dan keken we waar hij was en haalde zij hem op met de auto. Het gebeurde gelukkig niet zo vaak, maar voor ons was het een geruststellend idee dat hij overal en altijd traceerbaar was.

Dit speelde zich zo’n zes, zeven jaar geleden af. Mijn vader was toen een jaar of negentig, hij is inmiddels overleden. Op technisch gebied is er nu meer mogelijk. Veel gps-trackers werken nu via een app.

Dan kun je bijvoorbeeld via je mobiele telefoon zien waar iemand is en hoef je niet per se achter de pc te gaan zitten. Voor ons betekende de gps-tracker een uitkomst. Mijn vader kon naar hartenlust wandelen en wij wisten waar hij was.’

‘Simpele afstandsbediening voor de tv’

Afstandsbediening met grote knoppen ‘De gewone afstandsbediening van de tv was voor mijn moeder veel te lastig geworden. Ze raakte er steeds mee in de knoei door al die knopjes. Ze is 86 en heeft beginnend alzheimer.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar een simpele afstandsbediening waarmee ze alleen de zenders en het geluid kan regelen. Dus met maar drie knoppen: aan/uit, de zenders en het geluid. De zenders kun je vastzetten. Zo is er geen gedoe meer met steeds de verkeerde knopjes indrukken’, zegt haar zoon Bert-Jan Mulder.

 

Bert-Jan heeft MS en zit in een elektrische rolstoel. ‘Ook voor mezelf ga ik vaak op zoek naar handige tools. Voor mijn moeder heb ik ook nog een grote digitale klok met grote cijfers en dagaanduiding gekocht, omdat ze altijd vraagt welke dag het is.

Ik probeer zo vaak als het kan bij haar op bezoek te gaan in het verzorgingshuis. Dan kijken we samen naar de tv. Formule 1 en Omroep Max behoren tot haar favorieten.’

‘Dit apparaatje leest voor waar je ogen naar kijken’

Voorleesbril merk Orcam‘Een collega van mij maakt gebruik van een OrCam-apparaatje bij het lezen en boodschappen doen. Dit kun je op je bril monteren en het leest dan de gedrukte of digitale tekst voor waar je ogen naar kijken.

Het ‘kijkt’ als het ware met de leesbeweging mee’, zegt Kitty Loduvica Payne. Het apparaatje is ideaal voor mensen die licht verminderd gezichtsvermogen of leesproblemen hebben.

‘Ik kan met dit digitaal fotolijstje op afstand foto’s delen’

Digitale fotolijst
‘Ik woon zelf in Duitsland en mijn ouders in Nederland. Het leek mij leuk om ze steeds weer een kijkje in mijn leven te geven door ze regelmatig nieuwe foto’s te laten zien.

Daarvoor heb ik zelf een digitaal fotolijstje gemaakt. Het is een mini-computer met beeldscherm dat de foto’s die ik mail vanzelf downloadt. Daarna zien mijn ouders bij hen thuis deze foto’s op het fotolijstje verschijnen.

Het lijstje heb ik zo’n vijf jaar geleden gemaakt. Ze hebben het een tijd niet gebruikt, maar omdat we het er naar aanleiding van dit stukje weer over hadden, staat ie er weer, hahaha’, aldus Erlijn van Genuchten.

Kant-en-klare digitale fotolijstjes

Waar Erlijn het zelf heeft gemaakt zijn er ook kant-en-klare digitale fotolijstjes waarbij je via een (Frameo-)app foto’s kunt sturen, tipt Roos Volkers. ‘Dit is een handige oplossing voor ouderen die geen WhatsApp of e-mail hebben.

Voorheen was bellen of een kaartje sturen de enige manier om mijn oma ergens van op de hoogte brengen. Nu kan iedereen uit de familie ook hun leuke foto’s delen met oma.’

Stuur uw tip

Heeft u zelf ook een tip voor een handig apparaat voor senioren? Stuur deze dan naar magazine@kbo-pcob.nl

Word abonnee!

Neem nu een abonnement op het Magazine van KBO-PCOB en geniet van mooie interviews, aangrijpende verhalen, stevige dossiers en handige informatie. Profiteer bovendien van de vele voordelen die u als abonnee geniet en doe mee aan de winacties.