Ivo Niehe Showman

Tekst: Arjan Visser

Foto’s: Janita Sassen

Deze maand verscheen ‘De Afterparty, persoonlijke verhalen over wat u nooit te zien kreeg’, geschreven door Ivo Niehe, de man die als televisie-interviewer overal over de vloer komt maar zelf – ‘Ik zeg het je eerlijk’ – het liefst buiten beeld blijft.

Over het vak wil hij met liefde praten, maar prijsgeven hoe het er thuis, met vrouw en kinderen, aan toe gaat? Nee. Dat gaan we niet doen. ‘Ik ben eigenlijk veel te netjes opgevoed voor dit vak; ik wil gewoon mooie dingen maken. Mijn hoofd zit vol plannen, dat gaat dag en nacht door.’

Circus Ivo

Als jongetje speelde hij circus met 68 tinnen beestjes: ‘Vanmiddag, Circus Ivo, toegang 25 cent.’ Hij zong in een schoolband, was aanvoerder van allerlei sportteams, studeerde Frans, was frontman van The Whiskers, werkte als model in Parijs, werd op zijn 29ste bij de televisie aangenomen, ontmoette in een ras tempo grootheden als Ophrah Winfrey, Roald Dahl, Freddy Heineken en Audrey Hepburn, stopte na veertig jaar op 1 januari 2022 met zijn TV Show, is sinds 27 maart 2022 te zien in Ivo op Zondag, te beluisteren in de podcast Je Derde Leven en nu óók nog te lezen in De Afterparty – terwijl de plannen voor nieuwe projecten zich alweer opstapelen.

Eigenlijk is het Circus Ivo nooit gestopt.

‘Wat mooi dat je dat zo ziet. En ik denk dat je gelijk hebt. Wat ontbreekt in jouw voorbereiding – die we toch wel enigszins overdreven mogen noemen – zijn de theatershows. Daar komt voor mij namelijk alles samen: muziek maken en verhalen vertellen. Ik hou ervan om mensen te entertainen, maar ik haal er zelf minstens zoveel uit.

Vooruit, ik zal iets prijsgeven dat ik liever voor mezelf had gehouden: ik heb twee keer in mijn leven heel erg hard moeten huilen. De eerste keer bij de geboorte van onze oudste zoon. Ik was 45 en ik had nooit gedacht dat zoiets me nog zou overkomen. Ik ben in het bos gaan lopen en heb geschreeuwd, gehuild en gelachen van blijdschap. Ik word vader!

En de tweede keer, dat was in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het gebeurde na de première van mijn eerste theatershow; ik was euforisch. Mijn vrouw kwam naar de kleedkamer. Ik riep: “Het is me gelukt!” Waarop zij de legendarische woorden sprak: “Wat is er precies gelukt?” Zij wist namelijk precies wat er nog niet goed aan was. Het programma zou in de loop der jaren steeds beter worden, maar voor mij gold op dat moment maar één ding: ik had iets gedaan waar ik mijn leven lang al van had gedroomd.’

‘Ik heb twee keer in mijn leven heel erg hard moeten huilen’

Werklust

Heeft zijn enorme werklust iets met doodsangst te maken?
Ernstig: ‘Nee, ik houd me niet bezig met de dood, maar ik zal je iets anders vertellen. Toen ik een jaar of 35 was hebben ze me een bezoek aan een waarzegster cadeau gedaan en haar laatste woorden – ze was een Duitse – waren: “Es wird ein Moment geben wo was Sie im Kopf halen nicht mehr ausgefuhrt wird.”

Dat is mijn enige angst; dat ik mijn plannen niet meer kan uitvoeren. Zo heb ik een televisieserie over de Côte d’Azur bedacht waarin het – behalve over de historie, de glamour, de aantrekkingskracht van de regio op grote kunstenaars zoals Picasso – vooral ook gaat over de naderende ondergang van wat wij vroeger de Rivièra noemden, veroorzaakt door de veranderingen van het klimaat. Weet je wat ze daar zeggen? Nog tien jaar en we wonen hier in de Sahara.

En dan heb ik ooit nog eens het idee gehad om een boekje te schrijven met als titel: BN’er: je moet het niet willen.’

‘Dat is mijn enige angst; dat ik mijn plannen niet meer kan uitvoeren’

De ramp Niehe

‘Toen ik bij de televisie begon, kon ik nog met mijn borst vooruit door de P.C. Hooftstraat lopen. Ik hoorde bij het medium van Henk Terlingen, ‘Apollo Henkie’, een onbereikbare wereld waarin alle omroepsters nog bij naam gekend werden; je stelde toen echt nog iets voor, hoor.

En er is nog een verschil met die beginjaren … dat kan ik je het best aan de hand van dit voorbeeld vertellen: het was een van mijn grote wensen om een keer commentaar te leveren bij het Eurovisiesongfestival en dat wist ik uiteindelijk op een geweldige manier te verknallen door zelfs door de liedjes heen te praten. Een en ander leidde tot de onvergetelijke kop boven een recensie in het AD: “De ramp Niehe.” En daar was de kous mee af.

Tegenwoordig blijft elke misser tot in de eeuwigheid rondzwerven op het internet. Daarbij word je als BN’er ook nog eens nauwlettend in de gaten gehouden. Zelfs geruchten kunnen ervoor zorgen dat je kop eraf gaat. Niet dat ik enig risico loop, want ik draai in dat wereldje nauwelijks mee.

Ik geef al een tijdje geen interviews en ik mijd de talkshows waar je met zes mensen aan tafel om beurten gaat zitten roepen wat jíj nou van de stikstof-crisis vind. Hou toch op! Waarom zou ik mijn mening geven over iets waar ik helemaal niets van afweet?’

Word abonnee!

Neem nu een abonnement op het Magazine van KBO-PCOB en geniet van mooie interviews, aangrijpende verhalen, stevige dossiers en handige informatie. Profiteer bovendien van de vele voordelen die u als abonnee geniet en doe mee aan de winacties.