Internetdwang Senioren zijn het zat!

Internetdwang:

senioren zijn het zat!

Internet houdt de gemoederen onder senioren flink bezig. Want nooit eerder deden zo veel mensen mee aan een onderzoek van KBO-PCOB: 3.713 senioren, waarvan – en dat is echt uniek – 899 senioren die geen internet hebben.

Negen van de tien internetloze en de helft van de online senioren zijn het over één ding roerend eens: ze zijn het zat dat ze meer en meer verplicht worden om alles via internet te doen. En dat overheid en bedrijven de coronacrisis als excuus gebruiken om dat nog eens verder af te dwingen.

Geen internet

Laten we beginnen met de senioren zonder internet. Dat zijn er volgens het CBS nog steeds zo’n 403.000. Bijna een kwart van de 75-plussers en 6% van de senioren tussen de 65 en 74 jaar hebben geen internet.

Omdat de meeste onderzoeken online worden gedaan, wordt naar hun mening nauwelijks gevraagd, maar voor ons onderzoek vulden 899 senioren het papieren enquêteformulier uit het Magazine in.

Mevrouw Van Berkom-Boosten uit Oirsbeek: ‘Ik heb tien lessen gehad, een-op-een, maar het lukte niet! Ik heb een tablet, maar ik kan hem niet gebruiken. Ik zou het wel willen leren, maar niemand heeft tijd.’

Nooit meer internetten

Andere redenen om geen internet te gebruiken zijn voor senioren de onveiligheid van internet, omdat het niet nodig is – alles kan je ook op een andere manier doen – omdat ze te oud zijn en omdat de apparatuur ontbreekt. De helft van de senioren zonder internet verwacht het nooit meer te gaan gebruiken tijdens hun leven

Dat levert wel problemen op, zegt ruim de helft, vooral met het zoeken naar informatie en gegevens (23%), bij het doen van betalingen en bankzaken (16%), bij het maken van afspraken met de overheid en gemeente (16%), bij de belastingaangifte (14%) en bij het maken van afspraken met zorgverleners (14%).

Grootste verschillen tussen de senioren

Met internet                    &                 Zonder internet

gemiddeld 74 jaar                                 gemiddeld 81 jaar

58% vrouwen                                       73% vrouwen

41% alleenstaand                                 68% alleenstaand

hoger opleidingsniveau                         lager opleidingsniveau

Senioren die internet gebruiken, vinden zichzelf daar ook best handig in. Gemiddeld geven ze zichzelf een 7.1 (80-plussers iets lager: een 6,7).

Waarvoor gebruiken senioren internet?

 • e-mailen (98%)
 • internetbankieren (91%)
 • informatie opzoeken (81%)
 • contact onderhouden met familie en vrienden (76%)
 • voor overheidsdiensten zoals de Belastingdienst en gemeente (72%)
 • het nieuws volgen (60%)
 • route plannen zoals met Google Maps (60%)
 • versturen en bekijken van foto’s (58%)

Papier of internet? 

Als de online senioren kunnen kiezen, waar gaat hun voorkeur dan naar uit: papier of internet? Bij de belastingaangifte is dat overduidelijk: van de senioren die internet hebben, heeft maar liefst 80% een voorkeur voor de digitale aangifte. Ook bij bankieren verkiezen de meesten (79%) het internetbankieren.

Maar stemmen voor de Tweede Kamer doen we nog wel liever op het stembureau (61%) dan via internet. Ook winkelen doen we liever in fysieke winkels (68%) dan online.

 

Elsbeth (90): ‘Ik word steeds minder vaardig qua tikken, het duurt te lang en het zit vol typefouten. Ik vergeet codes en ik vergeet wat je moet doen. Alles kost meer tijd en dat maakt me onzeker.’

Concentratieproblemen en typefouten

Dat senioren hun weg vinden op internet betekent niet dat dat ook zo blijft. Een kwart van de online senioren heeft de afgelopen periode weleens ervaren dat het gebruik van internet hun moeilijker afgaat dan vroeger.

Ze ervaren problemen, doordat ze bijvoorbeeld minder snel zijn, wachtwoorden vergeten, meer typefouten maken en moeite hebben om zich te concentreren.

Corona als excuus

Door corona maakt een deel van de senioren meer gebruik van internet. Vier op de tien zijn vaker online gegaan om contact te houden met familie en vrienden via sociale media (54%), om het nieuws te volgen (50%), om een kerkdienst, herdenking of een viering digitaal te volgen (ook 50%), en om te beeldbellen (49%).

Maar de crisis heeft volgens hen ook een negatief effect: de helft van de online senioren denkt dat banken en andere dienstverleners de coronacrisis gebruiken als excuus om filialen te sluiten. En nog eens de helft vindt dat bedrijven en overheden de coronacrisis als excuus gebruiken om alles alleen nog maar via internet te doen. Niet alleen de online senioren denken er zo over, ook, in iets grotere mate, de senioren zonder internet.

 

 

Ik ben het ZAT

Eén ding waar senioren met (94%) en zonder internet (98%) het hartgrondig over eens zijn, is dat bedrijven en overheden altijd een alternatief moeten bieden voor mensen zonder internet. En dat de toenemende druk om alles via internet te (moeten) doen, een grens bereikt heeft.

Karin (80): ‘Het is die dwang tot het ‘digitale’, je moet en zult alles via internet doen, en dat kan ik niet altijd, af en toe lukt het gewoon niet. En als je dat niet doet, dan doe je niet meer mee.’

Opmerkelijke cijfers

 • Er zijn nog steeds 403.000 senioren zonder internet
 • Bijna een kwart van de 75-plussers heeft geen internet
 • Vooral het zoeken naar informatie levert problemen op bij 23%
 • 90% van de senioren zonder internet is de internetdwang zat
 • Van de senioren met internet is 90% dagelijks online
 • 6% date weleens via internet
 • 40% volgt weleens een kerkdienst, herdenking of viering via internet
 • 36% speelt spelletjes op internet, gemiddeld 38 minuten per dag

Meer over dit onderwerp lezen? Klik dan hier.

Voortaan het hele artikel lezen? Neem dan een abonnement op het magazine van KBO-PCOB.