De stelling Het rijbewijs wordt veel ouderen ten onrechte afgepakt

Oudere autobestuurders moeten medisch gekeurd worden voor het verlengen van hun rijbewijs. Soms raken ze het vervolgens kwijt. Ook mogen sommige bestuurders niet meer de weg op na meldingen van gevaarlijk rijgedrag door de politie of marechaussee. Is dat terecht of niet? We vroegen het aan de 79-jarige Cees Smit Sibinga en aan Nathalie Dingeldein, woordvoerder Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Waar!

Cees Smit Sibinga (79), emeritus hoogleraar, Zuidhorn, werkzaam voor de Wereldgezondheidsorganisatie

‘Mensen deden zomaar uitspraken over mijn gezondheid: onterecht’

‘Mijn rijbewijs is me afgenomen op basis van uitspraken – over mijn rijvaardigheid en gezondheid – die niet gestaafd werden door de werkelijkheid. Bovendien werden de uitspraken over mijn gezondheid gedaan door mensen die daartoe niet gerechtigd zijn. Schandalig!

Schiphol

Voor mijn werk voor de Wereldgezondheidsorganisatie reis ik veel. Toen ik in mei 2017 terugkwam uit Wenen en met de auto wilde wegrijden van Schiphol, was het erg druk. Een man stond koffers stond uit te laden midden op de weg, waar ook twee dames omstandig afscheid namen. Gelukkig gingen ze aan de kant toen ik dat vroeg. Ik reed verder, maar werd verderop aangehouden door de Koninklijke Marechaussee. Ik zou een stopsein genegeerd hebben én ik zou over de voeten van de dames gereden zijn. Niet waar, maar toch namen ze mijn rijbewijs af.

Brieven

Zes weken later kreeg ik een brief van het CBR dat ik “gevaarlijk rijgedrag had vertoond en op mensen was ingereden”. Het CBR geloofde de marechaussee, al was er geen proces-verbaal opgemaakt, waren er geen getuigen gehoord en was er geen wederhoor verleend. Verder zou ik “lichamelijke en psychische aandoeningen” hebben, waardoor ik niet kon rijden. Voor zo’n uitspraak heb je een medische bevoegdheid nodig. Maar ik had geen dokter gezien!

Rechtsstaat

Na een keuring bij een neuroloog en een rijtest bij het CBR – allemaal op eigen kosten – kreeg ik eind december 2017 eindelijk mijn gelijk en mijn rijbewijs terug. Wat mij is overkomen, zou onmogelijk moeten zijn in onze rechtsstaat. Daarom heb ik contact gezocht met de media en de Nationale Ombudsman. Dit moet veranderen.’

Beslist niet!

Nathalie Dingeldein (47), woordvoerder Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), Rijswijk

‘Het gaat om de veiligheid van ons allemaal’

‘In 2016 vroegen ruim 120.000 senioren een verlenging van hun rijbewijs aan. Slechts 1 procent van hen mocht niet meer de weg op. Dat gebeurde na een zorgvuldige onderzoeksprocedure. Zeker niet zomaar!

Keuring

Bestuurders die hun rijbewijs willen vernieuwen, moeten vanaf hun 75ste jaar tegen betaling een gezondheidsverklaring invullen en een medische keuring ondergaan bij een arts naar keuze. Om te voorkomen dat de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt wordt verstoord, doet een huisarts vaak geen rijbewijskeuringen voor eigen patiënten.

Nader onderzoek

Een medisch adviseur van het CBR beoordeelt de gezondheidsverklaring en medische gegevens. Soms verwijst hij voor nader onderzoek door naar een medisch specialist. Daarnaast kan bij bepaalde aandoeningen een gratis CBR-rijtest nodig zijn.
De uitslag kan zijn dat iemand rijgeschikt is voor vijf, drie of één jaar óf alleen onder voorwaarden de weg op mag, bijvoorbeeld in een automaat. Sporadisch wordt iemand rijongeschikt verklaard, bijvoorbeeld vanwege ernstige gezichtsvelduitval na glaucoom, dementie of onvoldoende veilig rijden bij een rijtest. Dan kan er geen nieuw rijbewijs worden aangevraagd.
Een rijbewijskeuring heeft ook een preventieve werking: mensen nemen voorzorgmaatregelen om er doorheen te komen. Dus: eindelijk die sterkere bril, staaroperatie of een paar rijlessen.

Politie

Het CBR krijgt ook meldingen van de politie over bestuurders die ernstig gevaarlijk rijgedrag vertonen. Denk aan doorrijden na een aanrijding of spookrijden. Dat zijn trouwens vaker mensen onder de 75. Wij onderzoeken vervolgens of iemand nog geschikt is om te rijden. Meestal blijkt van niet. Niet leuk, maar het gaat om de veiligheid van ons allemaal. Iedereen wil tenslotte weer veilig thuiskomen!’

Wat zijn uw ervaringen met het rijbewijs verlengen of inleveren?

Politie en marechaussee hebben de afgelopen drie jaar ten onrechte het rijbewijs ingenomen van 229 automobilisten van 70 jaar en ouder. Na medisch onderzoek en eventueel een rijtest bleken deze 70-plussers echter volledig in orde te zijn. Zo concludeert de NOS na cijfers van het CBR.  Is uw rijbewijs ook ten onrechte afgenomen? En wat zijn uw ervaringen met het verlengen van het rijbewijs en de keuring die daarbij hoort? Help ons in de belangenbehartiging en laat ons uw ervaringen weten via magazine@kbo-pcob.nl of bel naar de Servicetelefoon: 030-340 06 55 van 10.00 tot 13.00 uur.

Korting op uw rijbewijskeuring met KBO-PCOB

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt het maximumtarief voor de rijbewijskeuringen, op dit moment is dat 101,99 euro. Artsen mogen wel minder in rekening brengen, maar nooit meer dan dit tarief.

KBO- en PCOB-leden die via ons collectief aanvullend verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, ontvangen sowieso een vergoeding van 35 euro. U hoeft dan alleen maar de rekening van de arts op te sturen naar Zilveren Kruis.