Heerlijk dwalen, nooit verdwalen in Malta

Samen met Leeuwarden is Valletta, de hoofdstad van Malta, dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Elsbeth Kassies trok samen met Mark Kohn naar dit populaire eiland in de Middellandse Zee en raakte al snel in vervoering.

‘Ik geef me over aan gedachten over stoere ridders’

Ongestoord dwaal ik door de straatjes van Valletta. Ik vergaap me aan de goudkleurige kalkstenen huizen met de pittoreske balkonnetjes. Laat me meevoeren door de heerlijke geuren van de pasticcia die op alle terrassen geserveerd worden. Geef me over aan gedachten over stoere ridders en stuit op prachtige uitzichten over de azuurblauwe zee. Ik let niet op de weg, maar toch: verdwalen doe ik er niet.

Natuurlijke ventilatie

Als reiziger-zonder-richtingsgevoel ben ik blij met het stadsontwerp dat Francesco Laparelli, een Italiaanse architect en leerling van Michelangelo, voor Valletta maakte. Hij ontwierp als basis een rasterpatroon met lange rechte straten en tekende daarbinnen de bebouwing. Heel overzichtelijk en het briesje uit zee waait er ook nog eens lekker door heen.

Ridderrijkdom

Malta, dat eigenlijk bestaat uit zeven eilanden, ligt strategisch midden in de Middellandse Zee en is al meer dan zesduizend jaar bewoond. Siciliërs, Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Arabieren, Normandiërs, Spanjaarden en naar verluidt ook de Heilige Paulus, in de loop der eeuwen lieten ze er allemaal hun sporen na.

In Valletta is vooral het erfgoed van de ridders van de Orde van Malta overal zichtbaar. Hun rijkdom en aanwezigheid zijn nog tastbaar in de prachtige architectuur van de paleizen, tuinen, binnenplaatsen, kerken en kathedralen die ze lieten aanleggen. Het meest verbluffende staaltje daarvan is de 16de-eeuwse St. John’s Co-Cathedral. Van buiten heel gewoontjes, maar binnen is het allemaal (24 karaats) goud wat er blinkt.

Betoverend huis

We willen een indruk krijgen van het ‘gewone’ leven van de adellijke kringen op Malta en boeken een rondleiding door het 16de-eeuwse Casa Rocca Piccola. Het is het enige overgebleven adellijke woonhuis in Valletta dat open is voor publiek. Het huis is betoverend: we lopen van vertrek naar vertrek – de groene kamer, de Chinese kamer, allemaal even prachtig. Aan alle voorwerpen kleeft een verhaal.

Aardappelhistorie

Kent u ze nog, de Malta’s? Het zijn eigenlijk Alpha’s waarvan het pootgoed uit Friesland komt. Een uitwisseling van gedichten die met de aardappels van Malta naar Leeuwarden en omgekeerd gaan, versterkt de band met Leeuwarden.  En dit is nog maar een klein onderdeel van het culturele programma dat hoort bij Valletta als culturele hoofdstad. Er is iedere dag wel iets bijzonders te beleven, van opera, muziekfestival tot film. Maar ook buiten dit culturele jaar gaan de feestelijkheden door bij de vele dorpsfeesten en natuurlijk het carnaval.

Lezersaanbieding

Vijfdaagse kunst- en belevingsreis naar Malta

Van 20 tot en met 24 september 2018
Leden van KBO-PCOB ontvangen € 70 korting op de reissom.
Aanmelden via www.kunststad.nl
Vink aan dat u deelneemt aan de KBO-PCOB-aanbieding

Mooiste uitzichten

Op verschillende plekken in Valletta heb je een prachtig uitzicht over de uitlopers van het eiland, de zee, en de Grand Harbour. Zoals in de hooggelegen tuinen van Upper Barrakka Gardens. In de verte liggen de Three Cities, de drie schilderachtige middeleeuwse steden aan de overkant. Een ferry of – veel romantischer – een klein traditioneel Maltees bootje, de dghajsa, brengt je voor €2 naar Vittoriosa, een van de drie stadjes.

Dan door naar de de tempels van Hagar Qim en Mnajdra. Ze zijn ouder dan de Egyptische piramiden en Stonehenge. Via de visrijke en kleurige markt van Marsaxlokk arriveren we bij de vroegere hoofdstad Mdina, terecht ‘niet te missen’ genoemd in onze reisgids. Ik hoop voor de ridders en hun vele voorgangers dat zij, net als wij, soms tijd hadden om er van te genieten…

Meer info op www.visitmalta.com

Lees het hele artikel in het Magazine van KBO-PCOB. Geen lid? Neem dan nu een abonnement op het Magazine!